Australien er godt på vej til at udrydde frygtet kræfttype

Et omfattende vaccinationsprogram skaber håb om, at australske kvinder kan slippe for frygten for at blive ramt af livmoderhalskræft.

HPV
© Wikimedia commons

Et par stykker. Så mange kvinder regner de australske smyndigheder med, at de årligt skal behandle for livmoderhalskræft om 10-20 år.

Det enorme land er godt på vej til at udrydde kræftsygdommen, viser forskning, som netop er blevet offentliggjort af International Papillomavirus Society.

Årsagen er simpel: Et effektivt vaccinationsprogram.

Alle unge får tilbuddet

Livmoderhalskræft skyldes i 99,9 procent af tilfældene HPV (Human Papilloma Virus), som vi kan vaccinere imod.

I Australien har vaccinen været gratis for 12-13-årige piger siden 2007, og i 2013 blev drenge sluset ind i programmet. Dermed blev pigerne mindre udsatte for smitte, og drengene går fri af virussens andre symptomer, fx kønsvorter.

I dag bliver vaccinen tilbudt alle under 19 år.

Og tallene taler for sig selv. Knap 75 procent af landets 15-årige er i dag HPV-vaccineret, og andelen af unge med HPV er styrtdykket.

I 2005 var over hver femte australier mellem 18 og 24 år smittet med HPV – i 2015 var tallet faldet til sølle 1,1 procent.

Endnu færre i dag

Siden 2015 er tallet blevet endnu lavere, estimerer forskerne. Det skyldes den såkaldte flok-immunitet, hvor vaccinerede personer er årsag til, at ikke-vaccinerede går fri af smittefare.

Med den styrtdykkende andel af HPV-ramte vil antallet af kræftpatienter også falde, forudsiger forskerne.