Bakterier beskytter mod kræft

Bakterien Staphylococcus epidermidis vokser naturligt på vores hud. En bestemt stamme af bakterien beskytter os mod hudkræft, afslører museforsøg.

© Shutterstock

Måske har du allerede en bakterie, der beskytter mod hudkræft, på din hud.

Amerikanske forskere fra University of California har netop opdaget, at nogle af os bærer rundt på en stafylokokbakterie med den heldige egenskab.

Forhindrer kræftceller i at dele sig

Forskerne undersøgte forskellige stammer af bakterien Staphylococcus epi­­dermis, der lever på vores hud i forskellige varianter.

I laboratoriet udsatte de først museceller for de forskellige bakteriestammer og opda­gede, at især én stamme forhindrede dem i at udvikle sig til kræftceller.

© UCSD

Nærmere undersøgelser viste, at præcis denne variant af bakterien udskiller et stof kaldet 6-HAP, som i sin opbygning ligner en af byggestenene i dna og derfor blokerer kopieringen af dna i kræftceller.

6-HAP stopper væksten af kræftceller, men hæmmer ikke de normale hudceller i at vokse, da særlige enzymer i normale celler ser ud til at blokere stoffets ødelæggende virkning.

1 af 5 har beskytterbakterie

Forskerne smurte derefter de forskellige bakteriestammer på ryggen af hårløse mus og udsatte dem for stærk uv-stråling gennem 12 uger.

De mus, der havde fået den særlige variant af bakterien, udviklede i gennemsnit kun én svulst hver, mens mus med andre bakterievarianter udviklede hele 4-6 kræftsvulster.

Bakterien bruger formentlig selv stoffet som et våben mod fremmede bakterier. Foreløbige undersøgelser viser, at omkring 20 procent af os har bakterier på huden, som udskiller 6-HAP.

Stoffet kan måske hjælpe forskerne til at bekæmpe hudkræft.