Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kvinde ligger i seng og er blevet diagnosticeret med lungekræft.

Banebrydende teknik afslører lungekræft fire år tidligere end hidtil

En skelsættende undesøgelse, som involverer mere end 12.000 nuværende og tidligere rygere i Skotland, viser lovende resultater for fremover at kunne finde lungekræft i sygdommens tidligeste stadier.

Shutterstock

"Du har det fint nu. Men du får nok lungekræft om nogle år." Sådan kunne én forudsigelse blandt mange lyde fra en ny banebrydende, skotsk undersøgelse.

Undersøgelsen har ét specifikt fokus: lungekræft. Og med god grund.

Sygdommen er den mest dræbende form for kræft i Skotland, hvor en fjerdedel af kræftrelaterede dødsfald skyldes lungekræft.

85 procent af patienterne i Storbritannien får først en kræft-diagnose, når sygdommen har spredt sig til andre steder i kroppen.

Men det kan en nyudviklet teknik, som er anvendt i en undersøgelse foretaget af forskere fra St. Andrew Universitet, Skotland, rode bod på, håber de skotske myndigheder.

I alt 12.208 nuværende og tidligere rygere i alderen 50-75 år har bidraget til undersøgelsen og den nye teknik, EarlyCDT, der kan afsløre kræft op til fire år tidligere end andre kliniske diagnoseteknikker.

Sådan finder EarlyCDT kræft før andre

Diagnoseteknikken EarlyCDT kombinerer et patenteret enzym fremstillet til blodprøver og et væld af røntgenfotografier af lungernes indre - bedre kendt som CT-scanninger.

Forskerne måler blodets niveauer af syv autoantistoffer - stoffer, der uhensigtsmæssigt bekæmper egne antigener.

Antigener er peptider, små stykker protein, som binder sig til inficerede cellers membran. Hvis antigenet kommer ind i cellen, sker der en immunreaktion, og immunsystemet sættes på arbejde.

De syv autoantistofferne ses ofte nær tumor-relaterede antigener, som i dette tilfælde er knyttet til lungekræft.

Når blodprøven blandes med specifikke enzymer, vil enzymerne i nogen grad kunne genkende visse molekyle - og dermed udpege syge kræftceller ved at skabe en kemisk reaktion. Denne teknik er som sådan ikke ny. Den hedder ELISA, enzyme-linked immunosorbent assay, og er brugt siden 1966.

Det nye i denne forbindelse er enzymindholdet, som medicinalvirksomheden bag ikke vil røbe. Og så er det mængden af CT-skanninger.

Flere hyppige CT-scanninger

Blodprøverne fra forsøgspersonerne, som havde kræft, viste, at niveauerne for de syv autoantistoffer lå markant højere i forhold til de tumor-relaterede antigener. Og det giver et praj om, at noget er galt.

Hvis blodprøverne viser høje niveauer af autoantistoffer, indleder forskerne eller lægerne en række hyppige CT-scanninger. Her vil de på et tidspunkt finde tumoren - formentlig i et tidligt stadie.

Den største af sin slags

Undersøgelsens resultater er banebrydende. Og den regnes for at være verdens største undersøgelse med fokus på lungekræft.

Ud af de 12.208 skotter, var der 9.085, som fik EarlyCDT. Heraf blev 41,1 procent - svarende til 3.723 deltagere - diagnosticeret med kræft i de tidligste stadier: 1 og 2.

Det er i de stadier, hvor kræften er mindst udbredt, og hvor chancen for at bortoperere tumoren med succes derfor er størst.

De resterende 3.123 i kontrolgruppen fik ikke EarlyCDT. Og her var det kun hos 26,8 procent - eller ca. 837 deltagere - hvor man fandt lungekræft i stadie 1 og 2.

Undersøgelsen påviste også en lavere dødsrate blandt de folk, som modtog EarlyCDT sammenlignet med dem, der ikke fik taget blodprøven.

Undersøgelsen blev sponsoreret af Dundee Universitet, NHS Tayside - en region, der varetager flere aspekter af borgernes sundhed ligesom i Danmark - og er medfinansieret af Skotlands videnskabsmyndighed, Chief Scientist Office, og forsknings- og medicinalvirksomheden Oncimmune.

Læs også:

blodprøve
Kræft

Blodprøve afslører kræft

2 minutter
En kræftsvulst bliver opløst efter angreb fra kemoterapi
Kræft

Ny teknik lokker skjulte kræftceller frem

3 minutter
Kræft

Ny metode får kræftceller til at begå selvmord

3 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul