Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Jaime Guevara-Aguirre with equadorian little people
Medicin - Kræft

Dværge får ikke kræft

Dværgvækst beskytter tilsyneladende mod kræft og sukkersyge, viser forskning. I løbet af 22 år døde ikke en eneste af 152 dværge af kræft.

Studier af en gruppe beslægtede dværge i Ecuador har ført forskerne på sporet af et gen, som giver dværgvækst, men også holder dværgene fri for kræft og diabetes.

Dværgene lever i et relativt indavlet samfund, hvor en udbredt mutation gør dem ude af stand til at reagere på væksthormonerne GH og IGF-1. Hormonerne fremmer væksten under puberteten, men stresser også kroppens celler, og store mængder væksthormon har vist sig at øge risikoen for kræft og andre sygdomme hos mus.

Et hold forskere fra Ecuador og USA fulgte derfor 152 dværge gennem 22 år og sammenlignede deres sygdomshistorie med 1606 nære slægtninge, som ikke bar på mutationen og havde normal højde. Det viste sig, at selv om de to grupper levede side om side, havde de vidt forskellige dødsårsager.

Blandt slægtningene af normal højde døde 20 pct. af kræft og 5 pct. af diabetes, mens de to sygdomme ikke krævede et eneste dødsfald blandt dværgene, som da også havde markant mindre insulin i blodet end deres slægtninge. Alligevel levede dværgene dog ikke længere, for alkoholrelaterede dødsfald er meget udbredt blandt dem.

Forskerne håber, at resultaterne kan bruges til at udvikle en livsforlængende medicin, der kan begrænse effekten af GH og IGF-1 hos fuldt udvoksede personer og minimere deres risiko for at blive ramt af kræft og diabetes.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul