tåknogle topbillede

Forskere finder hidtil ældste tilfælde af kræft

Fundet af en 1.7 millioner år gammel tåknogle i en jordhule skubber til opfattelsen af kræft som en konsekvens af vores moderne livsstil.

4. august 2016 af Nanna Vium

Mennesket har kæmpet en ulige kamp mod kræft i næsten to millioner år.

Det tyder det i hvert fald på efter opdagelsen af en 1,7 millioner år gammel tåknogle i forbindelse med udgravningen af en jordhule tæt på Johannesburg i Sydafrika.

Knoglen viser tegn på en særlig aggressiv form for knoglekræft kaldet osteosarcoma og er det hidtil ældste fund af kræft.

Kræftudløsere er ældgamle

En opdagelse, der kan give et vigtigt indblik i, hvad der ligger til grund for kræftsygdomme, og at nogle kræftudløsere kan være dybt forankrede i vores evolutionære fortid.

Det fortæller en af forskerne bag undersøgelsen – Edward Odes fra University of Witwatersrand i Sydafrika.

”Du kan spise palæo-kost, og du kan leve i et så rent miljø som muligt, men risikoen for at udvikle kræft er oldgammel, og det er i os, uanset hvad vi gør”, siger han til nationalgeographic.com.

3D-teknik afslørede kræft

Det er ved hjælp af særligt avanceret 3D-teknik, at forskerne har fundet tegn på knoglekræft i den næsten to millioner år gamle knogle.

Ved brug af 3D-billedanalyser af knoglens indre, kunne forskerne måle knoglens tæthed, og her opdagede de en række blomkålsformede områder i knoglen, hvor tætheden var større, hvilket er tegn på, at det tidlige menneske formentligt var ramt af osteosarcoma – en type knoglekræft, der i dag hovedsageligt rammer børn og ældre.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.