Shutterstock

Forskere vil smugle gift ind i kræftceller

Forskere har opdaget et nyt våben til at bekæmpe kræft: De vil smugle gift ind i syge celler med en nyopdaget minibakterie.

Bakterieforskere har kortlagt en helt ny type celler, der kan blive afgørende i kampen mod kræft.

Når bakterier deler sig, ender det ikke altid med en ny, funktionsdygtig bakterie.

Nogle gange resulterer delingen blot i en meget mindre celle, som mangler en masse af de mekanismer, der skal til for at overleve.

Funktionen af disse miniceller har hidtil været en gåde, men nu har amerikanske forskere måske fundet svaret.

Miniceller er små affaldsposer

Forskerne undersøgte, hvordan colibakterier reagerede på angreb fra antibiotika, og hvad der skete med de proteiner, som antibiotikaet ødelagde.

Forskerne fulgte proteinerne under mikroskopet vha. fluorescerende markører og opdagede, at de ødelagte proteiner blev transporteret ud til enderne af den aflange colibakterie.

Herefter blev proteinerne pakket ind i en minicelle og ekspederet ud af bakterien. Miniceller fungerer dermed som affaldsposer, der hjælper bakterien af med defekte proteiner.

Billedet viser, hvordan en colibakterie bruger miniceller til at slippe af med affald i form af defekte proteiner. Minicellen ses her som en lysegrøn plet.

© Chao Lab, UC San Diego

Skal smugle giftstoffer ind i kræftceller

Ud over at afsløre endnu et af bakteriernes våben mod antibiotika kan opdagelsen af minicellerne vise sig at blive vigtig på et helt andet område, nemlig i kræftbehandling.

Nogle forskere arbejder med at skabe miniceller, der minder om bakteriernes, men som skal bruges til at smugle giftstoffer ind i kræftceller.

Når forskerne skal gøre minicellerne klar, er de i dag afhængige af, at giftstofferne af sig selv kan vandre ind i dem.

Her kunne bakterier i stedet stå for arbejdet med at pakke minicellerne med giftstoffer, før de sprøjtes ind i blodbanen og angriber kræftcellerne.