GENNEMBRUD: Nyt våben mod uhelbredelig hjernekræft

En ny behandling mod tumorer i hjernen har vist sig at være overraskende effektiv. Medicin båret frem af små hjælpere i nanostørrelse kan blive et stort skridt i retning af kuren mod hjernekræft.

hjernekræft nyt våben

Forskerne troede, at de havde lavet en regnefejl, da de dykkede ned i undersøgelsens resultater.

Men der var ingen fejl.

Deres forsøg på mus viste, at de var i stand til at slå mange flere kræftceller ihjel end ved tidligere behandlinger.

Kun tumoren får kemo

Med såkaldte organiske “nano-hjælpere” har forskerne kunnet aflevere kemoterapi direkte til tumorer i hjernen uden operation og uden at skade det omkringliggende væv.

Forskerne har prøvet teknikken af på en ellers særdeles genstridig og indtil nu uhelbredelig form for hjernekræft: glioblastoma multiforme (GBM). Patienter med GBM har kun en middel overlevelsestid på 9-12 måneder.

Trænger igennem barrierer

Hjernekræft er svær at behandle, fordi det både er svært at operere i hjernen, og fordi medicinen er svær at få frem pga. blod-hjerne-barrieren i hjernens fine blodkar.

Barrieren består af et tætmasket cellelag, som gør, at skadelige stoffer i blodbanen ikke kan trænge ind i hjernen.

Men her kommer nano-teknologien til sin ret. Nano-hjælperen er nemlig lille nok til at passere blod-hjerne-barrieren og nå hele vejen frem til tumoren, hvor den frigiver medicinen.

Tumoren hjælper selv til

Utroligt nok er det tumorens egen kemi, der sikrer nano-hjælperen succes. For når tumoren vokser udskiller den affaldsstoffer i blodet og får nano-hjælperen til at frigive kemoterapien.

Forskningsleder Ann-Marie Broome fra det medicinske universitet i South Carolina siger, at deres forsøg kan ændre helbredelsesraterne for hjernekræft dramatisk.