Forestil dig hvis du kunne blæse ind i et apparat og indenfor et splitsekund få svar på, om du havde kræft. Du kunne tilmed få oplyst, hvilken slags kræft, der var tale om, og hvor fremskreden sygdommen var.
Sådan et apparat ville kunne redde millioner af menneskeliv over hele kloden.
En gruppe forskere fra Michigan State University håber nu at kunne udvikle netop denne teknologi i nær fremtid, og efter alt at dømme har de temmelig gode chancer for at lykkes med projektet.
Forskere vil udvikle en bionisk næse
Forskerholdet har i et temmelig utraditionelt og banebrydende forskningsprojekt påvist, at græshopper er i stand til at opsnuse kræft. Det gør de ved hjælp af deres lange antenner, der fungerer som lugteorgan.
Ikke nok med at græshopperne kan registrere lugten af en kræftcelle, de kan også skelne imellem forskellige kræfttyper.
Forskernes mål er at ”hacke” græshoppens hjerne for på den måde at kopiere dens selektive evne til at registrere og identificere forskellige kræftlugte.
Det vil gøre det muligt at udvikle en bionisk næse og bruge den til kræft-diagnosticering.
Særlige gasser sladrer om kræft
I en endnu ikke peer-reviewed artikel bragt på det videnskabelige web-site BioRxiv forklarer de amerikanske forskere, hvordan græshopper opfanger særlige gasser med deres lugtesans.
Disse gasser kaldes VOC (volatile organic compounds) og findes i menneskers udåndingsluft, hvor de ændrer karakter, når kræft påvirker stofskifteprocesserne i kroppens celler.