Hold øje med de tidlige advarselstegn på kræft

Alt for mange mennesker undlader at søge læge, selv om de udviser et af de helt tidlige tegn på kræft, og det koster millioner af menneskeliv. Kræft-eksperter giver dig her 10 tidlige advarselslamper og har ét råd: Gå til lægen, før det er for sent!

Kræft læge undersøgelse

Op mod 50% af alle mennesker ignorerer fysiske symptomer og gener, der kan være de første advarselstegn på en kræftsygdom.

Det viser en undersøgelse foretaget af Cancer Research UK ifølge den engelske avis The Independent.

Årsagen til, at så mange ikke vælger at gå til lægen, er ifølge undersøgelsen, at de er bange for at "spilde lægens tid".

Her er advarselslamperne for kræft

Disse symptomer kan være første tegn på, at du har kræft: *** Vedvarende hoste, hæshed eller besvær med at synke

  • Knuder under huden

  • Kronisk eller vedvarende diarré eller forstoppelse

  • Pludseligt og uforklarligt vægttab

  • Sår på kroppen, som ikke vil hele

  • Blod i opkast, urin eller afføring

  • Blødninger uden for menstruationsperioden

  • Følelsen af ikke at kunne tømme tarmen ved toiletbesøg

  • Modersmærker, der vokser, ændrer farve eller ændrer form

  • Vedvarende og uforklarlige smerter**

Kræft skal opdages tidligt

I undersøgelsen foretaget af Cancer Research UK på 1.700 briter over 50 år, havde flere end 50% et eller flere af de tidlige advarselstegn uden at have søgt læge.

Langt de fleste havde undladt at søge læge, fordi de var bange for at spilde lægens tid eller blive betragtet som hypokondere, mens nogle blev væk i frygt for at det netop kunne være kræft.

Og så var der en stor gruppe, som blot håbede på, at symptomerne og generne gik væk af sig selv.

Men at undlade at søge læge er det værste, man kan gøre, hvis man har et af de tidlige advarselstegn, siger Dr. Richard Roope til The Independent:

"Ofte vil symptomerne ikke være relateret til kræft, men hvis de er, vil en hurtig diagnose være lig med større chancer for en succesfuld behandling."

Gå altid til lægen med kræft-symptomer

Symptomerne i listen over de tidlige tegn på kræft kan dække over alle former for kræft - herunder lungekræft, strubekræft, tarmkræft, lymfekræft, prostatakræft, brystkræft og hudkræft.

Og ifølge Dr. Richard Roope fra Cancer Research UK er der ét og kun ét godt råd, hvis du opdager, at du har det mindste tegn på kræft:

"Hvis du er bare det mindste i tvivl, så bliv undersøgt med det samme. Du spilder aldrig din læges tid, når det handler om kræft!"