Et bistik kan være dødbringende for mennesker, som er allergiske over for biens gift. Men giften kan også redde liv, viser forsøg foretaget af forskere ved Harry Perkins Institute of Medical Research i Australien.
Forskerne undersøgte, om honningbiens gift kan bruges mod en særlig aggressiv form for brystkræft, som kaldes triple-negativ.
Den er kendetegnet ved, at de syge celler mangler nogle karakteristiske proteiner på overfladen, som andre kræftceller har, og som de fleste typer kræftmedicin retter sig mod. Derfor er kræftformen svær at behandle.
Forskerne sprøjtede bigiften ind i brystkræftsvulster dyrket i laboratoriet. På under en time dræbte giften alle kræftcellerne.
Da forskerne herefter gentog forsøget på kræftsvulster, som var indsat i mus, havde giften den samme virkning. Og lige så vigtigt viste det sig, at sunde celler rundt om svulsten ikke tog skade, når forskerne ramte den rigtige dosis.
Gift har mange funktioner i hverdagen, og nogle af dem er harmløse. Læs og gå på opdagelse blandt verdens giftigste stoffer.
Angriber på flere måder
Det virksomme stof i giften kaldes melittin, og det angriber kræftcellerne på flere måder. Først skaber det huller i cellernes overflade, hvilket i sig selv slår mange af dem ihjel. Og når stoffet er inde i cellerne, forstyrrer det nogle kemiske signalveje, så de ikke længere kan dele sig.
Melittinens evne til at slå hul i kræftcellerne gav forskerne idéen til at afprøve stoffet sammen med kemomedicin, som ellers ikke kan trænge ind i cellerne. Også her blev virkningen stærkt forbedret.
Biens gift kan dermed både blive et kræftmiddel i sig selv og et våben, som forbedrer effekten af andre behandlinger.