Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Honningbiens gift bliver nyt våben mod kræftceller

Et stof i biens gift slår kræftceller ihjel på under en time. Opdagelsen kan føre til en ny behandling af aggressiv brystkræft.

Shutterstock

Et bistik kan være dødbringende for mennesker, som er allergiske over for biens gift. Men giften kan også redde liv, viser forsøg foretaget af forskere ved Harry Perkins Institute of Medical Research i Australien.

Forskerne undersøgte, om honningbiens gift kan bruges mod en særlig aggressiv form for brystkræft, som kaldes triple-­negativ.

Den er kendetegnet ved, at de syge celler mangler nogle karakteristiske proteiner på overfladen, som andre kræftceller har, og som de fleste typer kræftmedicin retter sig mod. Derfor er kræftformen svær at behandle.

Omkring halvdelen af biens gift består af stoffet melittin, som i nye forsøg har vist sig at dræbe særlig aggressive brystkræftceller.

© Shutterstock

Forskerne sprøjtede bigiften ind i brystkræftsvulster dyrket i laboratoriet. På under en time dræbte giften alle kræftcellerne.

Da forskerne herefter gentog forsøget på kræftsvulster, som var indsat i mus, havde giften den samme virkning. Og lige så vigtigt viste det sig, at sunde celler rundt om svulsten ikke tog skade, når forskerne ramte den rigtige dosis.

Gift har mange funktioner i hverdagen, og nogle af dem er harmløse. Læs og gå på opdagelse blandt verdens giftigste stoffer.

Angriber på flere måder

Det virksomme stof i giften kaldes melittin, og det angriber kræftcellerne på flere måder. Først skaber det huller i cellernes overflade, hvilket i sig selv slår mange af dem ihjel. Og når stoffet er inde i cellerne, forstyrrer det nogle kemiske signalveje, så de ikke længere kan dele sig.

Honningbien bruger sin gift, når den stikker, men den virker også inde i biens egen krop som værn mod bakterier og virus.

© Shutterstock

Melittinens evne til at slå hul i kræftcellerne gav forskerne idéen til at afprøve stoffet sammen med kemomedicin, som ellers ikke kan trænge ind i cellerne. Også her blev virkningen stærkt forbedret.

Biens gift kan dermed både blive et kræftmiddel i sig selv og et våben, som forbedrer effekten af andre behandlinger.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul