Shutterstock
Gutt med solkrem

Hvornår skal jeg tage solcremen frem?

Solen kan virke skarp her om foråret, men hvornår er det nødvendigt med solcreme?

Solcremen skal i brug, så snart der er risiko for solskoldning, og den melder sig allerede tidligt på foråret.

Første gang du viser bar hud for solen, er du ofte vinterbleg og ekstra følsom. I april bliver du derfor skoldet af sol, du sagtens kan tåle i august, når din hud har fået mere farve.

Præcis hvornår risikoen melder sig, afhænger af din hudtype og det såkaldte uv-indeks.

Uv-indekset er et mål for styrken af den ultraviolette del af sollyset. Normalt kan du finde uv-indekset på den hjemmeside eller app, hvor du får din vejrudsigt.

Kend din hudtype

Det mest udbredte værktøj til bedømmelse af hudtype er fitzpatrick-skalaen, der arbejder med seks trin. Jo lavere dit hudtypetal er, desto nemmere har strålingen ved at trænge ind i huden.

Fitzpatrick-skala

Fitzpatrick-skalaen arbejder med seks hudtyper. Mørk hud indeholder mere af pigmentet melanin (gul kurve), som beskytter mod uv-stråling. Lys hud giver derfor større risiko for hudkræft (rød kurve).

© Shutterstock

Strålingen kan beskadige hudcellernes arvemasse, så de muterer til kræftceller og begynder at vokse vildt og i værste fald spreder sig til andre organer.

Ifølge det amerikanske dermatologiske akademi stiger din risiko for den farligste form for hudkræft, modermærkekræft, med 80 procent, hvis du bliver skoldet blot fem gange, inden du fylder 20 år.

Og du skal ikke ligne en kogt krebs, før det tæller som en skoldning. Du er faktisk skoldet, hvis du 24 timer efter solbadning har blot den mindste rødmen af huden.