Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

immunterapi t celle angriber
Medicin - Kræft

Kræftbehandling helbreder 94%

Immunterapi har kureret 94% af deltagerne i et eksperimentalforsøg med dødeligt syge blodkræft-patienter . ”Uhørt inden for medicinen,” siger forskeren bag.

Et amerikansk menneskeforsøg med 35 dødeligt syge leukæmipatienter har kureret 94% af forsøgsdeltagerne.

Patienterne blev behandlet med den relativt nye behandlingsform immunterapi, der styrker immunforsvaret, så kroppen selv kan slå kræftcellerne ihjel.

Immunterapi redder dødeligt syge

Bag forsøget står Fred Hutchinson Cancer Research Center i Washington, og chefforsker dr. Stanley Ridell kalder resultaterne forbløffende:

”Det er uhørt inden for medicinen (…) De fleste af patienterne i vores forsøg havde kun to til fem måneder tilbage at leve i,” siger Stanley Riddell til The Guardian.

Han påpeger, at man stadig ikke ved, om patienterne får tilbagefald, og at forsøget endnu ikke er gået igennem en videnskabelig udredning, men han er generelt optimistisk omkring behandlingsformen.

Immunterapi er en ”levende medicin”

Forsøget har gjort brug af immunterapi-formen T-celle-terapi, der er en såkaldt "levende medicin". Modsat kemobehandling retter den sig ikke mod kræftcellerne med giftig medicin og stråling.

I stedet trækker forskerne kroppens kræftbekæmpende T-celler ud af patientens immunforsvar – dyrker og kopierer de ypperste af dem i laboratoriet – og sprøjter så en hær på flere milliarder optimerede dræberceller ind i patienten igen.

T-cellerne booster dernæst immunforsvarets kamp mod canceren ved selv at opsøge og destruere kræftcellerne i kroppen.

LÆS MERE OM IMMUNTERAPI: Kroppen helbreder selv kræft

Immunterapi har stadig bivirkninger

Behandlingsformen er tidligere anvendt med held mod både fremskreden modermærkekræft og tarmkræft, men aldrig mod blodkræft med så stor succes.

Hvis forsøgsresultaterne viser sig valide, bliver næste skridt at begrænse bivirkningerne. Immunterapi kan både føre til høj feber, lavt blodtryk og i værste fald dødelig nerveforgiftning, når immunforsvaret kunstigt pumpes med ekstra dræberceller.

Immunterapi gør brug af genetisk toptunede dræberceller

Det er ikke T-celler i deres naturlige form, forskerne pumper tilbage i kroppen efter laboratoriedyrkningen. Det er gensplejsede celler udstyret med fem ekstra våben til at smadre kræften.

Læs mere i vores dybdegående artikel om immunterapi:

Læs også:

relativitetsteori
Relativitetsteorien

Forstå relativitetsteorien på 10 minutter

10 minutter
Kultur

Her er de 10 bedste science fiction-film

5 minutter
Dinosaur

Nyt fund afslører: Rovdinosaurer var kannibaler

2 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul