Kræftceller maser sig frem i kroppen

Kræftceller kan dele sig, selvom de befinder sig i meget tæt væv i kroppen. Den evne vil forskerne nu forsøge at fratage dem.

Hudkræftceller
© PENN STATE

Kræftceller udkonkurrerer kroppens andre celler på flere punkter: De både lever længere og deler sig hurtigere end normale celler.

Og forskerne har længe haft en mistanke om, at de aggressive sygdomsceller også besidder andre særlige egenskaber, som de tager i brug for at sprede sig hurtigt og invadere hele kroppen med svulster.

Matematisk model

Nu har et hold forskere ved Pennsylvania State University i USA brugt matematik til at afsløre kræftcellernes hemmelige kneb.

De har udviklet en matematisk model til at forudsige, hvor meget plads kræftceller og normale celler behøver for at formere sig.

Bagefter satte de den sammen med computersimulationer, der viser, hvordan de to typer celler spreder sig i kroppen.

Matematikerne tilpassede derefter deres model med nøjagtige resultater fra laboratorieforsøg med rigtige celler.

Målrettet medicin

For at få modellen til at passe skulle forskerne indkode kræftcellerne med en meget større evne til at sprede sig, selv når de var trængt sammen og manglede plads.

Normale celler var altså ikke i stand til at tiltvinge sig plads på samme måde som de syge.

Forskerne har dermed fundet en mulig forklaring på, hvorfor kræftceller kan dele sig og danne svulster – selv i meget tæt væv.

På sigt kan opdagelsen hjælpe dem til at udvikle medicin, der går målrettet efter at udslette netop den egenskab hos kræftceller, og dermed forhindre de mest dødbringende svulster i at opstå.