Shutterstock

Kræftpatienter får kemoterapi uden bivirkninger

Et lille filter skal i fremtiden rense kræftpatienters blod for rester af kemomedicin, så de undgår kvalme og træthed.

Træthed, kvalme, diarré og hjerteanfald. Det er alle bivirkninger ved kemoterapi. Bivirkningerne forsøger forskerne nu at komme til livs med 3D-printet blodfiltre, der er testet på svin.

Selvom kemoterapi redder alvorligt syge kræftpatienter, er ulemperne mange og vidtrækkende. Det skyldes, at cellegiften ikke kun angriber kræftceller, men også kroppens sunde celler.

Det har forskere fra University of California i USA nu fundet en løsning på.

En del af bivirkningerne kan læger undgå ved at sprøjte kemomedicin direkte ind i en blodåre, som ligger lige ved siden af kræftsvulsten. Det betyder, at medicinen ikke bliver sendt rundt i hele kroppen, men vandrer direkte ind i svulsten.

Medicinrester bliver i blodet

Det løser dog ikke hele problemet, for der vil stadig være medicinrester i det blod, som vandrer uden om eller igennem svulsten – og det gælder faktisk 50-80 procent af den mængde medicin, som bliver sprøjtet ind.

Derfor har det amerikanske forskerhold udviklet et lille filter, som opsamler medicinrester i blodet.

© Hee Jeung Oh et al./ACS

Før og efter brug af filteret

Forskerne afprøvede kemofilteret på grise. Bagefter tog de filteret ud, knuste det og opløste pulveret i sprit. Resultatet viser, at filteret har opsamlet en stor mængde medicin. Prøven til venstre er før filteret har fjernet medicinresterne, og prøven til højre er efter filteret har opsamlet kemomedicinen.

Harpikslignende stof binder kemomedicin

Filteret er 3D-printet og formet som en cylinder, der er 3 cm lang og 0,5 cm i diameter. Filterets indre gitterstruktur har en belægning af et harpikslignende stof, som binder kemomedicin til sig.

I laboratoriet har forskerne afprøvet forskellige opbygninger af filteret, så de nu har fundet frem til en tilpas fintmasket struktur, der opsamler mest muligt medicin, uden at filteret øger patientens risiko for blodpropper.

Samtidig eksperimenterede forskerne med forskellige kemiske sammensætninger af belægningen på filteret.

Fintmasket gitter renser blodet for gift

Det nye filter skal opereres ind i en blodåre tæt på den kræftsvulst, der bliver behandlet. Her fanger det lille gitter de fleste medicinrester i blodet.

© Claus Lunau

1. Medicin sprøjtes ind

Kemomedicin (grønne bolde) flyder ind i en blodåre så tæt på svulsten som muligt, så patienten undgår, at stoffet påvirker raske celler, før det når svulsten.

© Claus Lunau

2. Svulst angribes

Kræftceller i svulsten bliver påvirket af den skrappe medicin, men en del af medicinen fortsætter videre i blodstrømmen (hvide pile).

© Claus Lunau

3. Filter fanger resten

Filteret opereres ind i en blodåre tæt på svulsten. Belægningen og den fine gitterstruktur opsuger to tredjedele af den overskydende medicin.

Test på mennesker om få år

Til sidst opererede forskerne filteret ind i blodårerne på grise, hvor de også sprøjtede en særlig type leverkræftmedicin, Doxorubicin, ind i blodstrømmen få centimeter før filteret.

Forsøgene viste, at filteret i gennemsnit optog 64 procent af kemomedicinen i det blod, som passerede igennem.

Forskerne håber, at deres nye opfindelse kan afprøves på mennesker inden for ganske få år.