Kræft
Kræft

Forskerne skaber kunstige svulster, der ligner patientens.

© Shutterstock & Hayley E. Francies, Wellcome Trust Sanger Institute

Krigen mod kræft: Kunstige svulster optimerer lægernes våben

Mennesket har bekæmpet kræft benhårdt i årtusinder. Alligevel slår den aggressive sygdom stadig mere end otte millioner ihjel hvert år. I vores artikelserie om krigen mod kræft ridser vi stridens vigtigste slag op og giver dig indblik i, hvordan forskere verden over står sammen for at vinde dem med antistoffer, genteknologi og kunstige svulster.

30. maj 2018 af Johann Mar Gudbergsson & Christian Juul

Forskere tester tusindvis af potentielle lægemidler i laboratoriet. Af dem slipper kun nogle få gennem nåleøjet og bliver afprøvet på mennesker. 

Men udvælgelsesprocessen er ikke optimal. Stoffer, der aldrig burde være blevet testet på mennesker, slipper igennem, mens behandlinger, der kunne have reddet liv, bliver sorteret fra. 

Problemet er, at forskerne laver deres forsøg på kræftceller i petriskåle eller svulster i dyr – og de ligner ikke det, der foregår inde i patienterne.

Kræft i dyr er anderledes 

Petriskålen kan ikke efterligne det miljø af forskellige celletyper, blodårer og kemiske stoffer, som findes i en krop. 

Samtidig betyder forskelle mellem dyr og mennesker i blandt andet stofskifte, immunsystem og vævsstruktur, at dyrenes svulster udvikler sig anderledes end menneskers. 

Lægemidlerne har derfor vidt forskellige vilkår i laboratorierne og patienterne, og chancen for, at effekten i et dyreforsøg vil gå igen i mennesker, er forholdsvis lille.

Kræft
Kræft

Forskerne tester ofte medicin på mus med svulster lige under huden.

© Patrick Semansky/AP/Ritzau

Overgangen fra dyreforsøg til mennesker kan også snart volde problemer inden for et helt andet forskningsfelt. Du kan læse om forberedelserne til verdens første øjentransplantation på mennesker i næste nummer af Illustreret Videnskab.

Hvis du bestiller din udgave lige nu, kvitterer vi med et brandtilbud:

  • Adgang til vores e-magasiner, bl.a. National Geographic og Bo Bedre
  • En elegant trådløs Bluetooth-højttaler fra Sonitum
  • To numre af Illustreret Videnskab

Slå til nu, og få hele pakken for kun 49,50 kroner – du sparer 407 kroner. 

Kræftforskerne genskaber patientens indre

Hundreder af kunstige kræftsvulster, som forskerne kan teste medicin på. Det er målet for et projekt anført af de hollandske forskere Hans Clevers og Hans Bos.

De vil dyrke svulster i laboratoriet fra en lang række patienter ved at pleje kræftcellerne med bestemte nærings- og signalstoffer.

Metoden har tidligere vist sig at være effektiv – svulsterne får næsten de samme egenskaber, som de havde i patienten, og de reagerer på samme måde på medicin.

Om få år kan forskerne skabe kunstige svulster, der ligner patienternes endnu mere. Svulsterne kommer til at bestå af mange forskellige celletyper og indeholde kunstige blodkar, der skal føre næringsstoffer, hormoner og immunceller hen til kræftcellerne.

Krigen mod kræft fortsætter

Få en dybere forståelse for kræftforskernes arbejde og de største udfordringer, de står over for i de tidligere artikler i serien, eller modtag de nyeste opdagelser direkte i din indbakke med Illustreret Videnskabs nyhedsbrev.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.