Shutterstock
Brystkræft

Kvinder har et skjult værn mod brystkræft

Forskere har opdaget særlige celler i kvinders bryster, der forhindrer kræft i at invadere kroppen.

For patienter med brystkræft er det altafgørende, at svulster i brystet bliver opdaget og behandlet, før kræftcellerne når at sprede sig.

Nu har forskere fra Johns Hopkins University i USA opdaget, at særlige celler i kvinders bryster formentlig forhindrer netop det.

De fleste kræftknuder i brystet opstår i cellerne langs indersiden af mælkegangene, dvs. de kanaler, som løber fra mælkekirtlerne mod brystvorten.

Udenom dem ligger et lag af muskelceller, der kan strække sig og trække sig sammen for at transportere mælken gennem mælkegangene. Men de såkaldte myoepitheliale celler kan mere end det, opdagede forskerne.

Muskelcellerne fungerer også som politibetjente, der kan indfange løsslupne kræftceller.

De strækker sig og griber fat de kræftceller, der slipper ud gennem muskellaget. Derefter trækker de den tilbage til indersiden af mælkegangen.

brystkræft

Muskelceller (blå) indfanger en løssluppen kræftcelle (grøn) og trækker den tilbage til kræftsvulsten.

© Katarina Sirka

Senere forsøg viste desuden, at forsvaret virker bedst, når der er mange muskelceller i et tæt lag , og de desuden er rige på såkaldte aktinproteiner, som de bruger til at trække sig sammen med.

Forsøgene blev lavet på brystvæv fra mus og kan hjælpe til at forudsige risikoen for metastaser hos den enkelte brystkræftpatient.

Dermed kan læger planlægge den bedste individuelle behandling.