Lovende kræftvaccine skal afprøves på mennesker

En vaccine mod alle kræftformer lyder næsten for godt til at være sandt. Ikke desto mindre er en sådan type vaccine under udvikling og skal nu testes på mennesker. Håbet er, at vi meget snart kan kurere alle former for kræft.

© Shutterstock

En celleprøve og et stik med en sprøjte – det kan blive den simple måde, vi i fremtiden behandler alle typer kræftpå.

Det amerikanske bioteknologi-firma Moderna har netop fået grønt lys til at teste en kræftkurerende vaccine på mennesker.

Hvis den lovende vaccine med det mundrette navn mRNA-4157 klarer menneskeforsøgene, kan vi se frem til en kur mod alle former for kræft inden for 5-10 år.

Celleprøve afslører kræften

Vaccinen er en såkaldt ’terapeutisk vaccine’, hvilket betyder at den ikke virker forebyggende men behandlende. På den måde adskiller denne vaccine sig fra fx HPV-vaccinen, som er profylaktisk – altså forebyggende.

Den nye vaccine bliver skræddersyet til den enkelte patients kræft.

Lægen tager en celleprøve fra kræftsvulsten, som bliver genetisk analyseret. Ud fra analysen identificerer forskerne en bestemt type mutationer i svulsten – såkaldte neoepitoper.

Kroppen dræber kræftceller

Mutationen bliver indkodet i en RNA-streng, som sprøjtes ind i patientens krop.

RNA’et aflever sin indkodede information til kroppens immunforsvar, som får et værktøj til at spore kræftcellerne og dræbe dem.

Metoden gør det muligt at udstyre kroppens immunforsvar med våbnet til at angribe alle former for kræftceller, og dermed at behandle alle typer kræft.

Sikkerhed i højsædet

I første omgang skal menneskeforsøgene belyse, om vaccinen har eventuelle bivirkninger, og hvor store doser vi kan tåle.

Når de forsøg er overstået, bliver næste skridt at teste vaccinen på personer, der lider af kræft.