NASA kaster sig ind i kampen mod kræft

Vægtløse kræftsvulster om bord på ISS skal bane vejen for målrettet kemoterapi, som ikke har nogen bivirkninger.

Kræft i rummet
© NASA & Shutterstock – montage

Den internationale rumstation er ikke blot et teknisk vidunder – den er også et vægtløst forskningslaboratorium.

Og nu vil NASA drage fordel af den manglende tyngdekraft på forskningsstationen til at teste et nyt våben i kampen mod kræft.

I rummet kan kræftsvulster gro tredimensionelt i petriskåle, hvor de på Jorden bliver presset flade af tyngdekraften. Derfor kan kræftsvulsterne blive større og give forskerne et bedre billede af, hvordan kræft reagerer på forskellige behandlinger.

Kræftprøver om bord på ISS.

© NASA

Målrettet kemo

I NASAs forsøg kombinerer forskerne kemoterapi af typen Azonafide med et antistof. Håbet er, at antistoffet kan guide den kræftdræbende medicin direkte til kræftcellerne uden at ramme raske celler.

En af grundene til, at kræftceller gror, er, at patientens immunforsvar ikke kan identificere kræftcellerne. Forskerne bag forsøget håber, at kombinationen også kan hjælpe kroppens immunceller med at finde kræften og bekæmpe den.

I så fald vil kombinationen ikke kun bekæmpe kræft målrettet, men også fjerne bivirkninger fra kemoterapien, fordi raske celler ikke bliver ramt.

Rumkræft undersøges

En anden del af det vægtløse kræftprojekt skal undersøge, hvordan kræft udvikler sig i vægtløs tilstand.

På lange rumrejser bliver astronauter udsat for en betydelig mængde stråling, som øger risikoen for at få kræft.

Forsøget kan hjælpe med at forstå, hvordan vægtløs kræft spreder sig i kroppen, og hvordan den kan behandles, når patienten er vægtløs.