Shutterstock

Ny behandling forvandler kræft til fedt

En ny lovende undersøgelse viser, at kombinationen af to forskellige lægemidler kan bremse kræftceller i deres tidlige stadie og forvandle dem til uskadeligt fedt.

En kombination af to allerede godkendte lægemidler kan forvandle kræftceller til uskadelige fedtceller, viser en ny undersøgelse foretaget af forskere fra University of Basel i Schweiz.

Det ene lægemiddel, rosiglitazone, bruges til behandling af type 2-diabetes, hvor det øger følsomheden over for insulin.

Midlet binder sig til receptorer i fedtvæv og er med til at modne fedtceller.

Det andet lægemiddel, trametinib, bruges til kræftbehandling, hvor det hæmmer kræftcellernes vækst.

Forskerne afprøvede kombinationen på mus, som havde fået implanteret svulster af menneskelige brystkræftceller i deres brystfedt.

Kræftceller bliver til fedt

En kræftsvulst breder sig til andre dele af kroppen ved at frigive nogle celler, som kan flyde med blodstrømmen og grundlægge nye svulster – såkaldte metastaser.

Før disse “udbryderceller” kan forlade den oprindelige svulst, ændrer de sig. Populært sagt går de i barndom ved at udvikle sig til et tidligere cellestadie.

Lægemidler forvandler nye kræftceller til fedtceller

Kombinationen af to kendte lægemidler sørger for, at kræftsvulster ikke danner metastaser, ved at få nye kræftceller til at udvikle sig til fedtceller i stedet.

© DEPARTMENT OF BIOMEDICINE/UNIVERSITY OF BASEL

Kræftcellerne ses som grønne på overfladen af en tumor.

De tidligere kræftceller er efter behandlingen blevet forvandlet til fedtceller (brune).

Det er her, den nye behandling sætter ind. I det tidlige stadie er cellerne mere påvirkelige og kan udvikle sig i flere retninger.

Kombinationen af lægemidlerne får dem til at udvikle sig til fedtceller i stedet for kræftceller og bremser dermed kræftspredningen.

Kræften stopper med at sprede sig

I musene betød behandlingen, at kræften ikke spredte sig til andre steder i kroppen. Samtidig viste forsøgene, at behandlingen også fik den oprindelige svulst til at skrumpe.

Forskerne vil nu undersøge, om behandlingen også virker mod andre kræfttyper end brystkræft, og hvordan en kombination af den nye behandling og kemoterapi virker.