Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Ny behandling forvandler kræft til fedt

En ny lovende undersøgelse viser, at kombinationen af to forskellige lægemidler kan bremse kræftceller i deres tidlige stadie og forvandle dem til uskadeligt fedt.

Shutterstock

En kombination af to allerede godkendte lægemidler kan forvandle kræftceller til uskadelige fedtceller, viser en ny undersøgelse foretaget af forskere fra University of Basel i Schweiz.

Det ene lægemiddel, rosiglitazone, bruges til behandling af type 2-diabetes, hvor det øger følsomheden over for insulin.

Midlet binder sig til receptorer i fedtvæv og er med til at modne fedtceller.

Det andet lægemiddel, trametinib, bruges til kræftbehandling, hvor det hæmmer kræftcellernes vækst.

Forskerne afprøvede kombinationen på mus, som havde fået implanteret svulster af menneskelige brystkræftceller i deres brystfedt.

Kræftceller bliver til fedt

En kræftsvulst breder sig til andre dele af kroppen ved at frigive nogle celler, som kan flyde med blodstrømmen og grundlægge nye svulster – såkaldte metastaser.

Før disse “udbryderceller” kan forlade den oprindelige svulst, ændrer de sig. Populært sagt går de i barndom ved at udvikle sig til et tidligere cellestadie.

Lægemidler forvandler nye kræftceller til fedtceller

Kombinationen af to kendte lægemidler sørger for, at kræftsvulster ikke danner metastaser, ved at få nye kræftceller til at udvikle sig til fedtceller i stedet.

Det er her, den nye behandling sætter ind. I det tidlige stadie er cellerne mere påvirkelige og kan udvikle sig i flere retninger.

Kombinationen af lægemidlerne får dem til at udvikle sig til fedtceller i stedet for kræftceller og bremser dermed kræftspredningen.

Kræften stopper med at sprede sig

I musene betød behandlingen, at kræften ikke spredte sig til andre steder i kroppen. Samtidig viste forsøgene, at behandlingen også fik den oprindelige svulst til at skrumpe.

Forskerne vil nu undersøge, om behandlingen også virker mod andre kræfttyper end brystkræft, og hvordan en kombination af den nye behandling og kemoterapi virker.

Læs også:

Sygdomme

Alt, du skal vide om corona-mutationer

8 minutter
Vaccineglas og kanyle mellem gummihandskeklædte fingre
Sygdomme

Virus, kviksølv eller ren gift? Her er ingredienserne i en vaccine

7 minutter
Kræft

Kunstige svulster skal erstatte dyreforsøg

2 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul