Shutterstock
Blodprøve, kræft, spektroskopi

Ny blodtest afslører kræft – og om den har spredt sig

Jo tidligere kræft opdages, jo bedre. Nu har forskere udviklet en simpel og billig blodtest, der både kan opdage kræft tidligt og afsløre, om den har spredt sig.

Forskere ved University of Oxford har udviklet en simpel og billig blodtest, der kan påvise tidlige stadier af kræft i patienter. Som noget helt nyt er testen også i stand til at opdage mulige metastaser, hvilket vil sige, om kræften allerede har spredt sig til andre steder i kroppen.

Det er ifølge forskerne første gang nogensinde, at en blodtest både kan opdage kræft og identificere en mulig spredning af den.

Test opdager kræft i 19 ud af 20 tilfælde

Den nye blodtest er afprøvet på en blandet gruppe af 300 forsøgsdeltagere, hvoraf nogle var raske, og andre havde kræft. Fælles for deltagerne var, at de alle havde vage symptomer på kræft som fx træthed eller et uforklarligt vægttab.

Testen viste sig at opdage kræft i 19 ud af 20 tilfælde og påvise spredning af kræft med 94 pct. nøjagtighed.

For at opnå denne virkning er forskerne gået anderledes til værks end normalt.

Oxford, Probert, spektroskopi

Dr. Fay Probert er ledende forsker på forsøget ved University of Oxford.

© University of Oxford

Enhver læge skal kunne bruge testen

Hvor lignende blodtests opsporer kræft gennem genetiske spor fra eventuelle svulster i kroppen, gør den nye blodtest brug af en metode kaldet NMR-spektroskopi.

Denne metode giver forskerne en helt ny indsigt i blodcellernes kemiske fingeraftryk ved at analysere molekylernes struktur, og det er her, de finder svaret på kræftens type, stadie og spredning.

Ifølge den ledende forsker på forsøget, dr. Fay Probert, er dette en helt ny måde at opdage kræft på. Hendes håb er, at testen bliver så billig og simpel at bruge, at enhver praktiserende læge kan anvende den.

Blodtesten skal nu afprøves på flere og større patientgrupper, inden den kan blive tilgængelig i sundhedssystemet.