Ny scanning skal redde mænd med kræft i prostata

Britiske forskere har udviklet en ny metode, der er dobbelt så god til at opsnuse prostatakræft end de nuværende metoder – endda helt uden bivirkninger.

Prostatakræft

En ny scanning gør det nemmere at finde prostatakræft.

© Shutterstock

12 tykke nåle, som bliver stukket op i endetarmen og derefter boret ind i prostata.

Nogenlunde sådan foregår det, når mænd skal testes for prostatakræft i dag. Det voldsomme indgreb kan medføre slemme bivirkninger som blødning, infektioner og impotens.

Derfor har et britisk forskerhold udviklet en ny metode til at diagnosticere kræfttypen, som både er mindre skadelig og langt bedre til at finde kræftceller i prostata.

Fire billeder bliver til et

Den nyudviklede metode kræver blot, at mændene kommer en tur i en såkaldt multiparametrisk MR-scanner og får foretaget en speciel MR-scanning.

Scanneren tager fire slags billeder og kombinerer dem til ét billede, der kan vise, om der er kræft i området.

Den nuværende metode med vævsprøver har en succesrate på 47 procent, når kræften skal findes. Den nye metode har en succesrate, som er næsten dobbelt så god – den finder 93 procent af kræfttilfældene.

Kan snart blive standard

Den store forskel skyldes, at selv om der bliver taget mange vævsprøver, så er det ikke sikkert, at lægerne rammer kræftcellerne med deres nåle.

Det britiske forskerhold har testet den nye metode på 576 mænd, og deres resultater er udgivet i det førende videnskabelige tidsskrift The Lancet.

De britiske sundhedsmyndigheder gransker nu forskernes undersøgelse med henblik på, om metoden skal være standardprocedure på landets hospitaler.