Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Nyt filter fanger kræftceller

Et lille bærbart apparat, der kan indfange kræftceller, før de danner nye svulster. Det er, hvad amerikanske forskere har opfundet i et nyt filter på størrelse med en cigaretpakke. Målet er, at apparatet skal rense alt blod i kroppen på få timer.

Shutterstock

Forskere fra University of Michigan i USA har udviklet et bærbart filter, som kan forhindre, at kræft breder sig og danner nye svulster, såkaldte metastaser.

Filteret indfanger de kræftceller, som forlader en svulst og driver med blodstrømmen rundt i kroppen – parate til at slå sig ned et nyt sted.

Opfindelsen fylder ikke mere end en cigaretpakke, så kræftpatienten kan bære rundt på den, fx monteret på ydersiden af overarmen. Blodfilteret kobles simpelthen på en blodåre, så blodet ledes ind gennem filteret og derefter tilbage i åren igen.

Kræftceller hænger fast som fluer på papir

Selve filteret består af et lag af kulstofmaterialet grafen, som blodet strømmer henover. På grafenens overflade sidder antistoffer, som binder sig til bestemte proteiner på kræftcellernes cellemembran.

De syge celler bliver dermed hængende på filteret som fluer på et stykke fluepapir, mens de sunde celler fortsætter uhindret. Undervejs gennem filteret tilføres blodet et stof ved navn heparin, som forhindrer det i at størkne.

Det sikrer, at der ikke opstår blodpropper, når blodet kommer tilbage i kroppen.

Kræftcellerne fanges som fluer på fluepapir

1 / 5
12345

Et bærbart filter leder blodet gennem en labyrint af små kanaler, som har et tyndt lag grafen i bunden. Antistoffer på grafenen indfanger de kræftceller, som flyder forbi.

© Mikkel Juul Jensen & Tae Hyun Kim

Renser blodet på 2 timer

Forskerne har foreløbig afprøvet en prototype på opfindelsen på hunde med kræft.

Her var filteret i stand til at rense 1-2 procent af blodet i løbet af to timer.

En efterfølgende optælling afslørede, at filteret havde indfanget 3-5 gange så mange kræftceller pr. milliliter blod, som det er muligt at gøre med eksisterende metoder, hvor læger udtager og renser én portion blod ad gangen.

Forskerne vil nu arbejde på at øge gennemstrømningen i filteret, så det bliver endnu mere effektivt.

Målet er at nå op på en hastighed, som kan rense alt blod i en menneskekrop på bare 2-3 timer. Hvis det lykkes, regner forskerne med at kunne afprøve deres opfindelse på mennesker inden for tre år.

Læs også:

Kræftceller
Kræft

Blodlabyrint fanger kræftceller

1 minut
Kræft

WHO advarer: 60 procent flere får kræft i 2040

14 minutter
Superspreder coronavirus
Sygdomme

Ny undersøgelse: Superspredere står bag 80 procent af smitten

7 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul