Forskere fra University of Michigan i USA har udviklet et bærbart filter, som kan forhindre, at kræft breder sig og danner nye svulster, såkaldte metastaser.
Filteret indfanger de kræftceller, som forlader en svulst og driver med blodstrømmen rundt i kroppen – parate til at slå sig ned et nyt sted.
Opfindelsen fylder ikke mere end en cigaretpakke, så kræftpatienten kan bære rundt på den, fx monteret på ydersiden af overarmen. Blodfilteret kobles simpelthen på en blodåre, så blodet ledes ind gennem filteret og derefter tilbage i åren igen.
Kræftceller hænger fast som fluer på papir
Selve filteret består af et lag af kulstofmaterialet grafen, som blodet strømmer henover. På grafenens overflade sidder antistoffer, som binder sig til bestemte proteiner på kræftcellernes cellemembran.
De syge celler bliver dermed hængende på filteret som fluer på et stykke fluepapir, mens de sunde celler fortsætter uhindret. Undervejs gennem filteret tilføres blodet et stof ved navn heparin, som forhindrer det i at størkne.
Det sikrer, at der ikke opstår blodpropper, når blodet kommer tilbage i kroppen.

Kræftcellerne fanges som fluer på fluepapir
Et bærbart filter leder blodet gennem en labyrint af små kanaler, som har et tyndt lag grafen i bunden. Antistoffer på grafenen indfanger de kræftceller, som flyder forbi.

Blodet strømmer ind gennem filteret
Fra en blodåre pumpes kræftpatientens blod ind i filteret. Her ledes det i et tyndt lag hen over en plade af kulstofmaterialet grafen.

Antistoffer griber fat i kræftcellerne
Grafenpladen er belagt med antistoffer (gul), som binder sig til nogle særlige proteiner, der sidder på overfladen af kræftcellerne (lyserød).

Kræftcellerne bliver hængende i filteret
Mens de sunde celler i blodet fortsætter gennem filteret og tilbage i kroppen, bliver kræftcellerne siddende på grafenen.

Filteret giver stor bevægelighed
Et bærbart blodfilter kan fx sættes fast på overarmen, så patienten har fri bevægelighed og kan foretage sig andre ting, mens blodet renses.

På størrelse med en cigaretpakke
Selvom det kun er på størrelse med en cigaretpakke, kan et nyt apparat rumme blodfilter, pumpe og en beholder med blodfortynder.
Renser blodet på 2 timer
Forskerne har foreløbig afprøvet en prototype på opfindelsen på hunde med kræft.
Her var filteret i stand til at rense 1-2 procent af blodet i løbet af to timer.
En efterfølgende optælling afslørede, at filteret havde indfanget 3-5 gange så mange kræftceller pr. milliliter blod, som det er muligt at gøre med eksisterende metoder, hvor læger udtager og renser én portion blod ad gangen.
Forskerne vil nu arbejde på at øge gennemstrømningen i filteret, så det bliver endnu mere effektivt.
Målet er at nå op på en hastighed, som kan rense alt blod i en menneskekrop på bare 2-3 timer. Hvis det lykkes, regner forskerne med at kunne afprøve deres opfindelse på mennesker inden for tre år.