Regulering af cellevækst

Alle de væsentlige kræftsygdomme kan hænge sammen med D-vitamin-mangel.

Cancer cells

D-vitaminhar vist sig at have stor indflydelse på cellevækst og celleforandringer, hvilket gør det til et værdifuldt våben mod kræft. Det har fået forskere op af stolene, at der de sidste årtier er kommet en bølge af overbevisende undersøgelser, som viser sammenhæng mellem lavt D-vitamin-niveau og øget risiko for hele 17 forskellige kræftsygdomme, heriblandt bryst-, tarm-, nyre-, prostata- og lungekræft. Samtidig viser flere undersøgelser, at et dagligt tilskud af D-vitamin på 25 mikrogram kan nedsætte risikoen for lunge-, bryst-, bugspytkirtel- og tyktarmskræft med 40-75 pct.

D-vitamin stimulerer mindst tre gener

Kræft skyldes ukontrollerbare celledelinger i kroppen, og D-vitaminet gør dagligt sit bedste for at myrde en masse af vores egne celler. Vitaminet stimulerer mindst tre gener, der på forskellige tidspunkter kan stoppe celler i deres udvikling og sørge for, at cellen begår programmeret selvmord – enten hvis den er blevet stresset, for gammel, inficeret af virus eller udsat for dna-skader. Hæmning af cellevækst er desuden en livsvigtig nødvendighed overalt i kroppen – både for at organer udvikler sig korrekt i fostret, for at immunceller stopper deres aggressivitet, for at knogler og muskler danner de rigtige strukturer, og for at fordøjelse og stofskifte fungerer optimalt. Et underskud af D-vitamin kan forstyrre disse essentielle funktioner.

Psoriasis

Vitaminet regulerer også cellevækst i huden. Psoriasis og børneeksem er kroniske lidelser, der opstår, når hudceller udvikler sig forkert. Det kan skabe lokal betændelse, men D-vitamin kan dæmpe betændelsen og gendanne cellestrukturen. Vitaminet bruges da også i behandling af psoriasis.