Patrick S. Randolph-Quinney/UCLAN
kræft knogle

Hvordan foregik kræftbehandling i oldtiden?

Hvor langt tilbage i tiden har mennesket forsøgt at behandle kræftsygdomme?

Mennesker har til alle tider lidt af kræft, og et af de ældste kendte tilfælde er omkring 1,7 millioner år gammelt. Der er tale om en svulst, som sidder på en forstenet tåknogle fra Sydafrika.

Knoglen stammer formentlig fra den tidlige menneskeart Homo erectus. Om ejeren af tåen og svulsten har forsøgt at gøre noget ved den, kan vi ikke vide.

knogle kræft

Et af de ældste kendte tilfælde af kræft er fundet i en knogle, som er 1,7 millioner år gammel.

© Patrick S. Randolph-Quinney/UCLAN

Når det gælder vores egen art, kan vi spore kræftbehandling flere tusind år tilbage i tiden.

Omkring år 1750 f.Kr. fjernede babylonierne kræftsvulster kirurgisk, og det samme gjorde egypterne et århundrede senere.

De forsøgte også at brænde kræftsvulster væk og kurere mavekræft med et opkog af byg blandet med nødder. Kræft i livmoderen blev behandlet ved at indføre en blanding af friske dadler og grisehjerne i skeden.

Strålebehandling er over 100 år gammel

Romerne benyttede sig også af kirurgi til at fjerne kræftsvulster, ligesom vi gør i dag. Men vi skal frem til 1900-tallet for at finde kimen til nutidens to andre vigtige behandlingsformer.

Strålebehandling af kræftsvulster blev taget i brug i 1904, få år efter at fysikeren Marie Curie opdagede det radioaktive stof radium.

I 1942 prøvede amerikanske forskere for første gang at behandle kræftpatienter med kemoterapi, hvilket i dag er et af vores mest effektive midler mod kræft.