Shutterstock

Vrede kan forårsage en række kræftformer

Hvis du ofte er gal eller sur og skælder ud, tyder den nyeste videnskab på, at det kan forøge risikoen for visse former for kræft. Det samme gælder, hvis du undertrykker din vrede og aldrig får løst årsagen til det, der ligger og ulmer.

Det er ikke kun dit psykiske helbred, der kan lide skade, hvis du ofte føler dig vred. Kroppens celler kan blive beskadigede, hvis vreden er voldsom nok og varer ved over længere tid. I nogle tilfælde kan det føre til kroniske betændelsestilstande i cellerne, der kan udvikle kræft.

Forskerne har i mange år forsøgt at finde ud af, om - og hvor meget - der er sammenhæng mellem negative følelser og sygdom. Selvom man har vidst, at dårligt psykisk helbred generelt kan føre til kropslige sygdomme, har det indtil nu har det været svært at finde noget ensartet billede.

Men to nye, store undersøgelser fra USA og Kina viser med langt større evidens end hidtil, at langvarig og voldsom vrede kan give decideret overdødelighed: især i form af hjertekarsygdomme og visse former for kræft.

I studiet fra USA, der foregik over en tyveårig periode, indgik over 17.352 mænd i alderen 49 til 87 år. De var alle raske og sunde ved undersøgelsens start, og de blev spurgt om, hvor ofte de følte sig vrede, og hvordan vreden kom til udtryk.

Det viste sig, at især mænd, der tit og ofte blev virkelig vrede og som viste det “aggressivt”; for eksempel ved at smække med døre eller råbe og skrige af andre mennesker, endte med at have en overdødelighed på mellem 4 og 8 procent i forhold til de, der kun havde lidt eller ingen tendens til voldsom vrede.

Kronisk inflammation

Der er flere forklaringer på, hvorfor vrede kan give sygdomme som eksempelvis kræft, og hvad den biologiske årsag er. En af de godt belyste teser findes i det, der kaldes “kronisk inflammation”.

Kigger man for eksempel på de celler, der kaldes leukocytter og proteinet cytokin, er de begge er med til at bevare og styrke kroppens immunitet overfor sygdom.

Cytokiner er proteiner, der er afgørende for vækst og aktivering af kroppens immunforsvar. Hvis disse cytokiner bliver kronisk betændte kan det føre til cancer.

© Wikimedia Commons

Hvis der går betændelse i for eksempel cytokinerne i et bestemt område af kroppen, er det som regel ikke noget, den enkelte føler eller er opmærksom på.

Men hvis denne betændelsestilstand i cytokinet bliver kronisk, svækker det immunforsvaret og gør det muligt for cancerceller at begynde at udvikle sig.

“Samtidig viser flere undersøgelser, at et højt niveau af vrede er associeret med inflammation i kroppens celler”, siger adjunkt i psykologi, Dr. Claudia Trudel-Fitzgerald, der er er hovedforfatter på den amerikanske undersøgelse fra Harvard University.

Specifikke kræftformer

Som det ser ud nu, er det langt fra alle kræftformer, der kan relateres til megen og voldsom vrede.

I det kinesiske studie undersøgte man konkret for sammenhæng mellem spiserørskræft og negative følelser og traumer hos over 14.000 kvinder og mænd.

Spiserørskræft er en af de mest almindelige former for cancer med over 400.000 døde om året på verdensplan, og de kinesiske forskere fandt en varierende men klar overdødelighed hos mennesker med høj, konstant grad af irritabilitet og gnavenhed.

I det amerikanske studie viste det sig, at også kræft i bugspytkirtlen og prostatakræft er forbundet med vrede.

Immunforsvaret - Immuncelle bekjemper virus
© Shutterstock

Leukocytter

Hvide blodlegemer, leukocytter, udgør kun 1 procent af vores blod, men de har en meget vigtig funktion. De beskytter imod betændelse og bakterier, og opstår der sygdom et sted i kroppen, vil leukocytterne forsøge at bekæmpe den.

Leukocytter findes også i andre kropsvæsker, og er der et forhøjet leukocyt-tal, er det en indikation på betændelse eller andre sygdomme, eksempelvis cancer.

Det handler om kontrol

Der kan være mange gode grunde til at være vred, og det i sig selv behøver bestemt ikke at gøre en syg. Du skal altså ikke blive bekymret, fordi du har et par højlydte skænderier med kæresten.

Faktisk er det påvist, at undertrykkelse af vrede over lang tid kan gøre dig syg, og tidligere studier har flere gange fundet frem til at kvinder, der i ekstrem grad undertrykker deres vrede over lang tid, har en større sandsynlighed for at få brystkræft.

Dr. Trudel- Fitzgerald forklarer, at det i høj grad handler om, hvordan man håndterer sin vrede. Som adfærdspsykolog har hun forsket meget i håndtering af følelser generelt.

Hun forklarer, at det er vigtigt at huske, at vrede i sig selv ikke er en dårlig følelse, og hvis man er i stand til at få løst det, der gør en vred; altså at tale konstruktivt med kæresten eller chefen om det, der ligger og bobler indeni, så har det ingen effekt på udvikling af kræft.

“I cancerforskning er det interessant at kigge på følelser som vrede, fordi det er noget man kan lære at kontrollere og håndtere bedre," siger Trudel-Fitzgerald.