Shutterstock
Sanger Justin Bieber på rød løber

Lammende syndrom skyldes almindelig virus på afveje

Ramsay Hunt Syndrom er et sjældent syndrom, der skyldes samme virus som skoldkopper, men giver lammelse i ansigtet. For nyligt er superstjernen Justin Bieber blevet ramt af sygdommen.

Superstjernen Justin Bieber har aflyst en række koncerter, fordi han er blevet lam i den ene side af ansigtet på grund af Ramsay Hunt Syndrom.

Den neurologiske sygdom skyldes samme virus, der også giver skoldkopper og helvedesild.

Ved det særlige syndrom er ansigtsnerven under angreb fra virussen, og det giver midlertidig lammelse, som oftest kan kureres.

Virus giver gængse sygdomme

Virussen, der for tiden hærger popstjernens ansigt, hedder Varicella Zoster virus (VZV). Den er én af de ni herpes-vira, der kan ramme mennesker.

VZV rammer ofte børn, hvor den slår ud som skoldkopper, der er en af de mest almindelige børnesygdomme.

Virus forlader aldrig kroppen igen, når den først har fået fat. Til gengæld ligger den inaktiv hen i nervesystemet, og hvis den bliver aktiveret igen, slår den ud som helvedesild.

Et svensk studie har vist, at risikoen for at få helvedesild stiger med alderen. Udbruddet giver røde blærer på huden, som klør og svir, ofte ledsaget af hovedpine.

Helvedesild rammer kun personer, der tidligere har haft skoldkopper. Forskerne ved stadig ikke helt præcist hvad, der får den slumrende virus til at angribe på ny.

Heldigvis er det meget sjældent at få helvedesild mere end to gange.

Røde blærer på irriteret hud

Et udbrud af helvedesild varer typisk to til fire uger, men nogle gange kan smerten vare ved, selv efter udslettet er forsvundet.

© Shutterstock

Angreb på særlig nerve lammer ansigtet

I særlige tilfælde bliver virussen genaktiveret men ikke som helvedesild. I stedet inficerer den ansigtsnerven, og det giver Ramsay Hunt Syndrom.

Mennesker har to ansigtsnerver, der dirigerer ansigtets muskulatur efter hjernens beskeder. Nerven starter i hjernestammen og løber tæt forbi bunden af øret.

Det er her, VZV angriber nervecellerne - oftest kun på én af de to ansigtsnerver. Og derfor bliver patienter med syndromet også kun lamme i den ene side af ansigtet - ligesom Justin Bieber.

© Shutterstock / Kateryna Kon

Tegn på lammelse af ansigtsnerven

Nedsat eller manglende evne til at rynke panden eller løfte øjenbrynet.

Hængende øjenlåg og manglende evne til at blinke.

Asymmetrisk smil og slap eller hængende kind.

Hængende mundvig.

Som med helvedesild er det uklart, hvad der præcist får virussen til at vågne fra sit hi og gå til angreb. Kun omkring fem ud af 100.000 mennesker får det sjældne syndrom.

Heldigvis klarer syv ud af ti patienter sygdommen uden varige skader, hvis de får behandling indenfor tre døgn efter de første symptomer.

Grammy-vinderen Bieber har selv delt en story på Instagram, hvor han fortæller, at symptomerne bliver mindre alvorlige hver dag.