UV ødelægger DNA på sin vej
Der findes tre overordnede typer UV-lys: UVA, UVB og UVC.
De to første har de længste bølgelængder og er i stand til at penetrere gennem huden, skade genetisk materiale – altså DNA – og på sigt give kræft.
UVC kan føre til solskoldninger på få sekunder, men heldigvis forhindrer ozon-molekyler i atmosfæren stråling i netop disse bølgelængder i at nå ned til jordoverfladen.
Kunstigt UVC-lys bliver allerede nu brugt til at desinficere overflader på fx hospitaler vha. selvkørende robotter.
Metoden er velkendt fra fx vandværker, hvor det siden 1950’erne har været brugt til at dræbe mikrober i vandet. Hidtil har teknologien været for farlig at udsætte mennesker for, og Verdenssundhedsorganisartione WHO har advaret mod at bruge UV-lys som middel mod coronavirus.
Men videnskabelige undersøgelser har vist at far-UVC-stråling, der har korte bølgelængder – omkring 222 nanometer – ikke kan penetrere hudens øverste lag, mens den energirige UVC-stråling inaktiverer de mikroskopiske coronaviruspartikler ved at ødelægge det genetiske materiale, der ligger indkapslet i viruspartiklen.
Undersøgelser har vist, at far-UVC både inaktiverer de farlige, antibiotika-resistente MRSA-bakterier og influenzapartikler i luften.
LED-lamper dræber virus på 30 sekunder
Samtidig er et amerikansk forskningsprojekt lykkes med at udvikle LED-dioder, der udsender desinficerende UVC-lys. Nu har en koreansk samarbejdspartner i projektet bevist at LED-dioder kan sterilisere 99,9 procent af coronaviruspartikler på 30 sekunder. UV-lys har tidligere vist sig at virke effektivt mod virussen, der forårsagede SARS.
LED-dioder virker ved at lede strøm gennem forskellige materialer. I de nye UVC-dioder har forskerne fra UC Santa Barbara kombineret aluminiumgalliumnitrid (AlGaN) med siliciumkarbid (SiC), der har en lignende atomkrystalstruktur. Jo mere ensartet materialernes struktur er, jo mere effektive er lamperne.
Dioderne er ikke blot mindre, mere pålidelige og holdbare end traditionelle kviksølv-baserede UVC-lamper, de er også meget billigere.
Før de nye gennembrud kan kombineres i fx en far-UVC-lommelygte, der kan bruges i stedet for sprit, vil der desværre gå noget tid. Men i første omgang foreslår forskerne at indbygge deres LED-dioder i fx delebiler, hvor de automatisk slår til, når bilen er tom.