Shutterstock

Lys er det nye sprit: LED-lamper smadrer coronavirus

Et supervåben mod coronavirus tegner sig i horisonten i form af lys. Forskning i ultraviolet stråling peger frem mod ny teknologi, der både sikkert og skånsomt smadrer viruspartikler i luften, på overflader og på huden.

Når Solen bager ved de fleste godt, at det direkte sollys bør nydes med måde. Solstrålerne indeholder nemlig UV-lys – stråling i den ultraviolette del af lysets spektrum – der kan solbrænde huden og føre til hudkræft.

Men i kampen mod coronavirus kan de skadelige virkninger have en positiv effekt.

For nylig har forskere fundet frem til at strålingen fra en del af spektret kaldet far-UVC dræber mikrober uden at gøre skade på hud eller øjne hos mennesker. Samtidig har forskere udviklet LED-dioder, der effektivt dræber mikrober med UV-lys.

Dermed er vejen banet for et nyt supervåben mod coronavirus.

Se hvordan far-UVC kan dræbe bakterier og viruspartikler uden at skade huden:

UV ødelægger DNA på sin vej

Der findes tre overordnede typer UV-lys: UVA, UVB og UVC.

De to første har de længste bølgelængder og er i stand til at penetrere gennem huden, skade genetisk materiale – altså DNA – og på sigt give kræft.

UVC kan føre til solskoldninger på få sekunder, men heldigvis forhindrer ozon-molekyler i atmosfæren stråling i netop disse bølgelængder i at nå ned til jordoverfladen.

Kunstigt UVC-lys bliver allerede nu brugt til at desinficere overflader på fx hospitaler vha. selvkørende robotter.

Metoden er velkendt fra fx vandværker, hvor det siden 1950’erne har været brugt til at dræbe mikrober i vandet. Hidtil har teknologien været for farlig at udsætte mennesker for, og Verdenssundhedsorganisartione WHO har advaret mod at bruge UV-lys som middel mod coronavirus.

Men videnskabelige undersøgelser har vist at far-UVC-stråling, der har korte bølgelængder – omkring 222 nanometer – ikke kan penetrere hudens øverste lag, mens den energirige UVC-stråling inaktiverer de mikroskopiske coronaviruspartikler ved at ødelægge det genetiske materiale, der ligger indkapslet i viruspartiklen.

Undersøgelser har vist, at far-UVC både inaktiverer de farlige, antibiotika-resistente MRSA-bakterier og influenzapartikler i luften.

LED-lamper dræber virus på 30 sekunder

Samtidig er et amerikansk forskningsprojekt lykkes med at udvikle LED-dioder, der udsender desinficerende UVC-lys. Nu har en koreansk samarbejdspartner i projektet bevist at LED-dioder kan sterilisere 99,9 procent af coronaviruspartikler på 30 sekunder. UV-lys har tidligere vist sig at virke effektivt mod virussen, der forårsagede SARS.

LED-dioder virker ved at lede strøm gennem forskellige materialer. I de nye UVC-dioder har forskerne fra UC Santa Barbara kombineret aluminiumgalliumnitrid (AlGaN) med siliciumkarbid (SiC), der har en lignende atomkrystalstruktur. Jo mere ensartet materialernes struktur er, jo mere effektive er lamperne.

Dioderne er ikke blot mindre, mere pålidelige og holdbare end traditionelle kviksølv-baserede UVC-lamper, de er også meget billigere.

Før de nye gennembrud kan kombineres i fx en far-UVC-lommelygte, der kan bruges i stedet for sprit, vil der desværre gå noget tid. Men i første omgang foreslår forskerne at indbygge deres LED-dioder i fx delebiler, hvor de automatisk slår til, når bilen er tom.