Malariavaccine tages i brug næste år

750.000 børn i Kenya, Ghana og Malawi skal næste år vaccineres mod den livsfarlige malariaparasit. Håbet er, at den nye vaccine kan redde titusindvis af liv.

10. maj 2017 af Babak Arvanaghi

På trods af mange års intensiv indsats er malaria stadig en af verdens største dræbere. Hvert år tager den frygtede parasit livet af knap en halv million mennesker – hovedsagligt i verdens fattigste egne.

Men nu tager forskerne et nyt våben i brug.

En lovende vaccine mod malaria bliver i 2018 rullet ud i tre afrikanske lande. Håbet er, at den kan redde titusindvis af menneskeliv.

Kræver fire stik

Verdenssundhedsorganisationen, WHO, står bag uddeling af vaccinen RTS,S, som i lukkede laboratorieforsøg har virket med relativt stor effekt: 40 procent af de vaccinerede i forsøgene blev immune over for malaria.

Derfor skal 750.000 børn fra Kenya, Ghana og Malawi næste år vaccineres, for at se om vaccinen har samme effekt uden for laboratoriet.

Det største problem ved vaccinen er, at den skal gives i fire doser. De første tre bliver givet med en måneds mellemrum, mens den fjerde gives 18 måneder senere. En disciplin, der kan vise sig svær at udføre i fattige og underudviklede egne.

Den mest lovende

RTS,S er blot én i en række af vacciner, der sigter mod at forebygge malaria. Men vaccinen er den mest udviklede og den mest lovende.

Håbet er, at den i kombination med myggespray og myggenet kan blive en effektiv modstander for den myggebårne parasitsygdom.

Succesraten af vaccinationerne i de tre lande afgør, om vaccinen skal rulles ud i større skala og i flere lande.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.