Shutterstock
Næsetest, kvinde

Næsetest afslører Parkinsons sygdom

Tidlig diagnosticering er vigtig for at bremse hjernesygdommen parkinson, og nu har forskere fundet ud af, at en vatpind i næsen formentlig kan bruges.

Vatpinden har været et effektivt våben i kampen mod covid-19, og nu kan den lille pind snart sættes ind mod den invaliderende Parkinsons sygdom.

Et forskerhold fra Medical University of Innsbruck i Østrig har fundet ud af, at en næsetest formentlig kan afsløre parkinson på et meget tidligt tidspunkt og dermed gøre det muligt at sætte ind mod sygdommen, før den udvikler sig for meget.

Ryste, parkinson, hænder

Parkinsons sygdom kan forårsage svære rystelser, og det er vigtigt at diagnosticere sygdommen tidligt for at kunne bremse den.

© Shutterstock

Patienter med parkinson plages af rystelser, stivhed og langsomme bevægelser, og årsagen er mangel på signalstoffet dopamin.

Stoffet dannes i det område, som kaldes den sorte substans i centrum af hjernen.

Men hos parkinsonpatienter betyder en fejl på et protein kaldet alfa-synuclein, at dette protein ophobes i den sorte substans, og her bremser det dopaminproduktionen. Ingen ved, præcis hvorfor det sker.

Sygdommen diagnosticeres som regel først, når den er blevet svært invaliderende, og oftest udelukkende på baggrund af symptomerne.

Alfa-synuclein kan afsløre parkinson på et tidligt tidspunkt, men det kræver i dag en rygmarvsprøve, som er et forholdsvis voldsomt indgreb.

10 mio. mennesker verden over lider af Parkinsons sygdom. Mænd har 50 pct. større risiko end kvinder.

Forskerne fra Medical University of Innsbruck søgte en skånsommere diagnosticeringsmetode. Parkinsonpatienter oplever i et tidligt stadie af sygdommen ofte en nedsat lugtesans, og det fik forskerne til at undersøge, om proteinet kan spores i næsen.

Forskerne udtog en gruppe testpersoner, som var mistænkt for at have parkinson i et tidligt stadie, og hos ca. 44 pct. af testpersonerne lykkedes det at påvise det fejlbehæftede protein ved en næsetest.

Det betyder, at testen kan bruges som en første screening inden en nærmere undersøgelse.