Science Photo Library

Nu kan vi helbrede myg for malaria

Forskere har fundet en mikroorganisme, som bekæmper malariaparasitten i myg. Ved at sprede organismen kan vi måske selv slippe af med den frygtede sygdom.

Hvert år smittes over 200 mio. mennesker med malaria, og ifølge Verdenssundhedsorganisationen, WHO, dør over 400.000 af sygdommen. Det gør den til en af verdens største dræbere, og hidtil har kampen mod den koncentreret sig om at bekæmpe myggen, som spreder den.

Nu foreslår et forskerhold fra England og Kenya en helt anden metode: at helbrede myggene for malaria, så de ikke kan smitte mennesker.

Nyt våben bryder parasittens livscyklus

Malaria skyldes parasitten Plasmodium, som er afhængig af både myg og mennesker for at gennemføre sin livscyklus. I to af dens livsstadier har den mennesket som vært, og i det tredje bor den i myggen.

Hvis vi kan udruste myggene med et våben, som bekæmper parasitten, kan vi ødelægge dens livscyklus og dermed beskytte os selv mod malaria. Det er det våben, forskerholdet nu har fundet.

En svampelignende mikroorganisme kan holde myg fri for malariaparasitten. Dermed kan myggens stik ikke længere smitte mennesker med sygdommen.

© University of Glasgow

Ved bredderne af Victoriasøen i Kenya har de indfanget myg, som indeholder en hidtil ukendt mikroorganisme, der åbenbart beskytter mod malariaparasitten.

Organismen tilhører gruppen af såkaldte mikrosporidia, som er beslægtede med svampe. I nogle områder fandt forskerne organismen hos ni procent af myggene.

Giver 100 procents beskyttelse

Ikke en eneste af de myg, som indeholdt organismen, havde malariaparasitten i kroppen, og det tolker forskerne som et tegn på, at organismen giver myggene 100 procents beskyttelse.

Forsøg i laboratoriet, hvor forskerne inficerede myg med både organismen og malariaparasitten, gav det samme resultat.

5000 børn under fem år dør af malaria hver eneste uge. Det viser opgørelser fra Verdenssundhedsorganisationen, WHO.

Undersøgelserne viste også, at når myggene formerer sig, giver hunnerne organismen videre til næste generation.

Det betyder, at det er muligt at sprede organismen blandt myggebestandene, så de bliver fri for malaria og dermed ufarlige for mennesker.