COVID-19 er en infektionssygdom, der primært angriber luftvejene, ifølge Verdenssundhedsorganisationen WHO. Men uge for uge bliver det tydeligt, at sygdommen påvirker hele kroppen – fra hjernen til fordøjelsessystemet og sågar tæerne.
Kroppens kredsløb bliver også ramt i et omfang, der overrasker lægerne. Undersøgelser fra Frankrig og Holland har vist, at mellem 20 og 30 procent af de indlagte på intensiv bliver ramt af blodpropper i alt fra hjernen, hjertet og nyrerne til lungerne, arme og ben. Det er især blodpropper, der står bag, når yngre patienter dør af COVID-19.
Mens sygdommen konstant afslører nye facetter, kæmper forskere for at forstå mekanismerne bag den aggressive blodpropdannelse. Noget tyder på, at forståelsen af COVID-19 skal skrives helt om.
Massevis af små blodpropper er unikt for COVID-19
En forhøjet risiko for blodpropper er i årevis blevet dokumenteret i forbindelse med andre infektionssygdomme som tyfus, blærebetændelse, SARS og helt almindelig influenza. Her er der typisk tale om store blodpropper, der starter i benene og sætter sig andre steder i kroppen.
Antallet af små blodpropper, der ifølge undersøgelser blokerer de fineste blodkar i lungevævet og i fx huden, er imidlertid umiddelbart unikt for COVID-19.