Ny opdagelse baner vejen for en kur mod eksem

Forskere har endelig fundet ud af, hvad der går galt i huden, når den udvikler eksem. Og det betyder, at de kan skabe en kur, der forebygger eksem i stedet for kun at behandle symptomerne.

© Shutterstock

30% af verdens børn og 3% af de voksne har det.

Eksem er en verdensomspændende lidelse, som endnu ikke har en kur. Men det kan måske ændre sig nu.

For forskere fra Newcastle University i England har i samarbejde med medicinalvirksomheden GSK Stiefel afsløret, hvad der får huden til at udvikle eksem.

Mutation udvikler eksem

I flere årtier har forskere vidst, at eksem hænger sammen med manglen på et protein i huden: filaggrin.

Filaggrin er med til at danne hudceller og spiller en vigtig rolle i hudens barrierefunktion, som forebygger hud-infektioner.

Hvis du har en genetisk mutation, så kroppen ikke producerer nok filaggrin, kan du få forskellige hudproblemer som eksem.

Nu har de engelske forskere for første gang kortlagt,præcist hvordan eksem udvikler sig, når huden mangler filaggrin. En række vigtige proteiner og celle-processer ændrer sig, så huden klør, skaller og rødmer.

17 proteiner ændrer sig

Forskerne har fundet frem til deres resultater ved at teste på en kunstigt levende hud, som de justerede, så den manglede filaggrin. Det ramte cellerne i den kunstige hud hårdt - 17 proteiner ændrede sig, og huden fik eksem.

Dermed har forskerne fundet årsagen til at huden hos nogle revner og rødmer, og det er et stort gennembrud. Nu kan de ramme de proteiner, der udtrykkes forkert og måske skabe medicin, der stopper den irriterende lidelse, før den bryder ud.