William G. Fairbrother
Ny test for Corona

Ny pustetest afslører COVID-19 og virussens hemmeligheder

Et pust kan i fremtiden røbe, om du er smittet med COVID-19 – helt uden vatpinde i svælget.

Mens vi sukker efter enden på coronapandemien, arbejder videnskaben på nye løsninger, der trods alt gør livet under de gentagne smittebølger mere tåleligt.

Nyeste skud på stammen er the Bubbler – Bobleren – som både kan opfange COVID-19 i din udåndingsluft og opfange antallet af viruspartikler.

Dermed kan pustetesten modsat eksisterende coronatests også røbe, hvor meget en COVID-patient aktuelt spreder smitten.

Pustetest virker billigere, hurtigere og uden podning

Bobleren er udviklet af forskere fra Brown University og Rhode Island Hospital i USA og består i al sin enkelthed af et reagensglas med en pipette gennem låget. Du blæser altså igennem pipetten ned i en reaktionsvæske i glassets bund.

Pust i reagensglas afslører COVID

Udåndingsluften pustes ind i toppen (1) og rejser gennem pipetten (2) til reaktionsvæsken (4) i bunden. Væsken ligger isoleret under et lag olie (3), som forhindrer forurening.

© Fairbrother et al.

Udåndingsluften får væsken til at boble – deraf navnet – mens eventuelle viruspartikler reagerer med enzymer. Reaktionen omdanner virussens arvemateriale, rna, til dna, gennem en proces kaldet revers transskription.

Prøven bliver efterfølgende analyseret i eksisterende PCR-maskiner, der gennem opvarmning og nedkøling opdyrker prøvens indhold af virus-dna. Svaret er klar efter ca. to timer.

Bobleren giver et konkret billede af koncentrationen af viruspartikler i halsen og lungerne og dermed, hvor meget en person smitter. Modsat kan de nuværende PCR-tests ikke skelne mellem, om en person aktuelt smitter eller om vedkommende tidligere har haft COVID-19 og derfor stadig har virusrester i svælget.

I forskernes forsøg på 70 patienter viste metoden desuden flere fordele, sammenlignet med spyt- og slimprøver fra tungen og mundhulens bagvæg:

  • Bobleren kan bedre vise, om infektionen er i lungerne og dermed advare om et potentielt alvorligt forløb.
  • Opfindelsen kan vise viral load – hvor meget virus, der er i kroppen.
  • Metoden kan afsløre hvilken SARS-CoV-2-variant, der forårsager sygdommen. Normalt kræves der en yderligere kortlægning af virussens arvemasse for at bestemme varianten.
© Shutterstock

Sådan foregår de nuværende PCR-tests

Udåndingstest kan tages hjemme

Bobleren er stadig langt fra masseproduktion, men hvis de første resultater holder stik, kan opfindelsen ændre vores sameksistens med coronavirus.

I forsøgene undersøgte forskerne fx muligheden for at bruge The Bubbler i udluftningsanlæg. Forsøgene viste, at Bobleren også på afstand kunne opfange SARS-CoV-2 som mikroskopiske dråber i luften.

Forskerne håber, at Bobleren på sigt kan medvirke til at opfange smitterisiko på arbejdspladser eller følge spredningen af varianter i det offentlige rum.

Fordi metoden er stabil og kan modstå temperaturudsving, kan en test med Bobleren i teorien tages derhjemme og efterfølgende afleveres til analyse.

Forskerne har ansøgt de amerikanske sundhedsmyndigheder om hastebehandling af en godkendelse af Bobleren. Hvis alt går vel, kan de første pustetests være på markedet om et halvt år.