Shutterstock
Flåtbid

Alternativ vaccine kan være kuren mod borrelia

Forskere blæser til kamp mod borrelia-bakterien med en potentiel vaccine og et middel, der kan slå selv resistente udgaver af bakterien ihjel.

Mange tusinde mennesker bliver hvert år inficeret med den flåtbårne bakterie, Borrelia burgdorferi, som giver sygdommen borreliose, der i værste fald give lammelser og betændelsestilstande i fx hjertemuskel, hjerne og nerver.

Lægevidenskaben har derfor i årtier arbejdet på at finde effektive våben mod den frygtede sygdom. Og nu kan to forskellige forskerhold bringe godt nyt.

Alternativ vaccine giver fuld beskyttelse

Amerikanske forskere har fundet en ny måde at give immunitet over for borrelia. I stedet for at give en traditionel vaccine, hvor man over tid lærer kroppen at danne antistoffer, bruger forskerne et enkelt og meget effektivt antistof til at nedkæmpe bakterien.

Antistoffet sprøjtes ind i kroppen som en normal vaccine én gang om året og giver med det samme beskyttelse mod borrelia. Når antistoffet er i blodbanen, slår det nemlig bakterien ihjel, allerede når flåten tager sin første slurk blod. Borrelia bliver altså nedkæmpet, mens bakterien stadig er i flåtens mave - og inden den overhovedet når ind i kroppen.

I dyreforsøg har den alternative vaccine vist sig 100 procent effektiv, og derfor påbegynder forskere nu de første kliniske forsøg på mennesker, der forventes at være færdige i 2021.

Særlig antibiotika eliminerer resistent borrelia

Borrelia behandles i dag med antibiotika, og selvom mange kommer ovenpå med den behandling, anslås det, at op mod 20 procent ikke reagerer på antibiotikaen.

De patienter fortsætter derfor med at have udtalte symptomer som fx muskelsmerter og udtalt træthed, der kan vare ved i årevis og muligvis resten af livet.

Men forskere fra fra Standford University har efter seks års søgen fundet et middel, der giver nyt håb.

I forsøg på mus har antibiotikatypen azlocillin nemlig vist sig særlig effektiv mod borrelia-bakterien. Azlocillin slog bakterien ned, uanset om midlet blev givet 7, 14 og 21 dage efter infektion.

Derudover slog det også antibiotika-resistente udgaver af bakterien ned i laboratorietest, hvilket kan være et vigtigt skridt for de mennesker, der kæmper med vedvarende symptomer. Flere forskere mener nemlig, at det er de resistente former af bakterien, der kan trække sygdommen i langdrag.

Azlocillin er allerede sikkerhedsgodkendt af den amerikanske lægemiddelmyndighed FDA, og forskerne arbejder nu på at lave azlocillin i pilleform, så de kan påbegynde kliniske forsøg på mennesker i den nærmeste fremtid.