Omikron - corona-variant

Omikron - Her er alt, vi ved om den nye corona-variant

Den nye corona-variant Omikron har hele verdens opmærksomhed. Med et hidtil uset antal mutationer er der nemlig risiko for, at varianten kan true den immunitet, vi har opbygget gennem vacciner og smitte med tidligere varianter.

Den nye corona-variant Omikron har hele verdens opmærksomhed. Med et hidtil uset antal mutationer er der nemlig risiko for, at varianten kan true den immunitet, vi har opbygget gennem vacciner og smitte med tidligere varianter.

Shutterstock

Omikron-variant tager over

Tirsdag den 23. november blev en ny corona-variant med omkring 50 mutationer identificeret i Sydafrika.

Tre dage senere kategoriserede Verdenssundhedsorganisationen, WHO, varianten som bekymrende, da indledende analyser peger på, at de mange mutationer kan øge risikoen for, at vaccinerede bliver smittet og tidligere smittede bliver smittet igen.

Den nye corona-variant fik samme dag navnet Omikron.

Efter de sydafrikanske myndigheder gjorde opmærksom på Omikron den 23. november, indførte flere lande rejseforbud til området. Den nye corona-variant havde dog allerede spredt sig, og nu er Omikron ved at blive den dominerende corona-variant i verden.

coronavirus-partikler
© Shutterstock

Fakta om Omikron-varianten

 • Navn: Omikron (eng. Omicron) eller B.1.1.529.
 • Oprindelse: Varianten ser ud til at komme fra det sydlige Afrika, og den blev identificeret den 23. november 2021.
 • Smitsomhed: Ifølge en endnu ikke fagfællebedømt dansk undersøgelse er Omikron op til halvanden gang så smitsom som Delta-varianten. Delta-varianten er omkring 50-60 procent mere smitsom end alfa-varianten, der spredte sig i begyndelsen af 2020.
 • Mutationer: Varianten har omkring 50 mutationer, hvoraf 43 er på det spike-protein, som virussen bruger til at inficere kroppens celler med. Til sammenligning har Delta-varianten 18 mutationer på spike-proteinet.
 • Symptomer: Undersøgelser tyder på, at Omikron giver symptomer som udtalt træthed, ondt i kroppen og hovedpine. Symptomer som hoste og tab af lugte- og smagssans ses mindre ofte.
 • Risiko for svær sygdom: Foreløbig data viser, at risikoen for at blive indlagt med Omikron-varianten er det halve af risikoen for at blive indlagt med Delta-varianten.

Omikron og smitsomhed

Mutationer kendt for øget smitsomhed

Omikron-varianten har 50 mutationer, hvoraf hele 43 sidder på det spike-protein, som virussen bruger til at inficere kroppens celler med.

Nogle af mutationerne er kendt for at øge smitsomhed, og den egenskab står klart i både smittetal og forskning.

Smitte med Omikron er steget eksplosivt over hele verden, og inden for meget kort tid har varianten udkonkurreret Delta-varianten.

Ifølge en endnu ikke fagfællebedømt undersøgelse fra University of Hong Kong replikerer Omikron sig også 70 gange hurtigere i luftvejene sammenlignet med Delta-varianten.

En dansk undersøgelse peger dog på, at Omikron ikke er ligeså smitsom som mæslinger, som det man på et tidspunkt frygtede. Omikron anslås til at være op til halvanden gang så smitsom som Delta-varianten.

Omikron og symptomer

Tidlige observationer peger på mildere symptomer

Der er stadig meget usikkerhed omkring Omikron, og hvordan den opfører sammenlignet med tidligere varianter som fx alfa-varianten og Delta-varianten. Derfor er der heller ikke meldt noget endelig ud om evt. nye symptomer.

Sydafrikanske læger har dog meldt om milde forløb med nogle lidt andre symptomer end tidligere set.

Lægernes observationer peger på, at Omikron kan give disse symptomer:

 • Meget udtalt træthed
 • Ondt i kroppen
 • Hovedpine

Det skal understreges, at observationerne er få og baseret på yngre aldersgrupper. Det betyder, at symptomerne kan ændre sig og være anderledes for ældre og sårbare.

En rapport fra Sydafrikas medicinske forskningsråd peger også forsigtigt mod mildere forløb og det noteres især, at indlagte patienter, sammenlignet med tidligere, ikke har behov for ilt og ikke viser samme symptomer i luftvejene.

Der tages dog det forbehold, at billedet kan ændre sig i takt med, at vi bliver klogere på den nye corona-variant.

Ifølge nyere tal fra det amerikanske center for sygdomsforebyggelse (CDC) ser de mest almindelige symptomer på Omikron fx ud til at være:

 • Hoste
 • Træthed
 • Stoppet og løbende næse

De symptomer bakkes op af en engelsk undersøgelse, der løbende samler ny data. Heri indgår dog også hovedpine, nys og ondt i halsen som typiske symptomer på Omikron.

Symptomer på Omikron sammenlignet med Delta og Alfa

Med afsæt i de foreløbige undersøgelser har symptomer på Omikron en del ligheder med Delta-varianten.

Ved smitte med Delta-varianten er de mest almindelige symptomer:

 • Feber
 • Sygdomsfølelse
 • Muskelømhed
 • Løbende næse
 • Hovedpine
 • Ondt i halsen

Til sammenligning gav Alfa-varianten ofte disse symptomer:

 • Feber
 • Tør hoste
 • Nedsat eller tab af smags- og lugtesansen

Omikron og svær sygdom

Mindre risiko for indlæggelse

Foreløbig data om Omikron tyder på, at varianten generelt giver et mildere sygdomsforløb og en mindsket risiko for indlæggelse sammenlignet med Delta-varianten.

Statens Serum Institut har i begyndelsen af 2022 meldt ud, at risikoen for at blive indlagt med Omikron-varianten er det halve af risikoen for at blive indlagt med Delta-varianten.

En undersøgelse fra University of Hong Kong viser da også, at Omikron er god til at replikere i luftvejene, men dårligere til at replikere i lungevæv sammenlignet med Delta-varianten og Alfa-varianten - og det kan være med til at mildne sygdomsforløb og risiko for indlæggelse.

Det skal dog understreges, at folk stadig bliver indlagt med Omikron - og ifølge opgørelser fra Statens Serum Institut gælder det især de uvaccinerede.

Du kan følge med i, hvor mange der er indlagt med coronavirus i Danmark her.

Omikron og vacciner

Vacciner har mindre effekt over for Omikron

Omikron har 43 mutationer på det spike-protein, der sidder på virussens overflade og gør det muligt for den at invadere kroppens celler, sprede RNA og masseproducere sig selv.

Alle corona-vacciner på markedet har spike-proteinet som mål, og da Omikron begyndte at florere, var der derfor bekymring for, at vaccinerne ikke er ligeså effektive over for Omikron.
I dag ved vi, at det desværre er tilfældet.

Folk, der for nyligt havde fået to stik med Pfizer, havde en beskyttelse over for smitte med Delta-varianten på 87 procent. Det tal var 88 for Moderna.

Over for Omikron daler beskyttelsen mod smitte dog til 55,2 procent og 36,7 procent for henholdsvis Pfizer og Moderna.

Derudover falder vaccinernes effektivitet over få måneder, hvorfor der i øjeblikket gives et tredje stik i mange lande.

Et tredje stik med Pfizer giver en beskyttelse mod smitte på 54,6 procent efter få uger. Hvordan beskyttelsen er efter et tredje stik Moderna er endnu ikke kortlagt.

Selvom vaccinerne ikke beskytter så godt mod smitte med Omikron, beskytter de stadig mod indlæggelse.

Ifølge engelsk forskning halverer to stik risikoen for indlæggelse efter 25 uger eller mere. Ved at få et tredje stik reduceres risikoen med 68 procent.

Vacciner kan tilpasses Omikron - hvis nødvendigt

Da vaccinerne ikke beskytter så godt mod smitte med Omikron, skal de muligvis tilpasses den nye variant. Heldigvis er det muligt at gøre på forholdsvist kort tid.

Forberedelserne til at opdatere de eksisterende corona-vacciner begyndte allerede, da beta-varianten og senere Delta-varianten gjorde sit indtog.

Derfor er virksomhederne bag corona-vaccinerne godt rustet til at tackle Omikron, hvis det viser sig nødvendigt.

Det estimeres, at det vil tage fire til seks måneder før, opdaterede vacciner er på markedet.