Omikron-variant tager over
Tirsdag den 23. november blev en ny corona-variant med omkring 50 mutationer identificeret i Sydafrika.
Tre dage senere kategoriserede Verdenssundhedsorganisationen, WHO, varianten som bekymrende, da indledende analyser peger på, at de mange mutationer kan øge risikoen for, at vaccinerede bliver smittet og tidligere smittede bliver smittet igen.
Den nye corona-variant fik samme dag navnet Omikron.
Efter de sydafrikanske myndigheder gjorde opmærksom på Omikron den 23. november, indførte flere lande rejseforbud til området. Den nye corona-variant havde dog allerede spredt sig, og nu er Omikron dominerende på verdensplan.

Fakta om Omikron-varianten
- Navn: Omikron (eng. Omicron) eller B.1.1.529.
- Oprindelse: Varianten ser ud til at komme fra det sydlige Afrika, og den blev identificeret den 23. november 2021.
- Smitsomhed: Ifølge en endnu ikke fagfællebedømt dansk undersøgelse er Omikron op til halvanden gang så smitsom som Delta-varianten. Delta-varianten er omkring 50-60 procent mere smitsom end alfa-varianten, der spredte sig i begyndelsen af 2020.
- Undervarianter: I løbet af 2022 har flere undervarianter af Omikron set dagens lys, herunder BA.2, der især spredte sig i vintermåneder og som ifølge en dansk undersøgelse er endnu mere smitsom end den oprindelige Omikron-variant. I det sene forår er undervarianterne BA.5, BA.2.12.1 og BA.4 også begyndt at sprede sig, og det er vurderingen, at især BA.5 kan blive dominerende over sommeren. BA.5 menes at være endnu mere smitsom end undervarianten BA.2. Dertil er både BA.4 og BA.5 mindre følsom over for den immunitet, der er opstået som følge af vacciner og tidligere smitte.
- Symptomer: Undersøgelser tyder på, at Omikron giver symptomer som udtalt træthed, løbende næse, hoste og ondt i halsen. Symptomer som feber og tab af lugte- og smagssans ses mindre ofte. Det samme symptombillede ses også ved de forskellige undervarianter.
- Risiko for svær sygdom: Risikoen for at blive indlagt med Omikron-varianten er det halve af risikoen for at blive indlagt med Delta-varianten. Undervarianter som BA.4 og BA.5 ser heller ikke ud til at give mere alvorlig sygdom.
Omikron og smitsomhed
Mutationer kendt for øget smitsomhed
Den oprindelige omikron-variant har 50 mutationer, hvoraf hele 43 sidder på det spike-protein, som virussen bruger til at inficere kroppens celler med.
Nogle af mutationerne er kendt for at øge smitsomhed, og den egenskab står klart i både smittetal og forskning.
Smitte med Omikron steg eksplosivt over hele verden i slutningen af 2021 og begyndelsen af 2022, og inden for meget kort tid udkonkurrerede Omikron Delta-varianten.
Ifølge en endnu ikke fagfællebedømt undersøgelse fra University of Hong Kong replikerer Omikron sig også 70 gange hurtigere i luftvejene sammenlignet med Delta-varianten.
Omikron anslås dog til at være op til halvanden gang så smitsom som Delta-varianten.
BA.5 og BA.4 bekymrer
De nyeste undervarianter af Omikron - BA.5 og BA.4 - blev i midten af maj kategoriseret som bekymrende varianter af Det Europæiske Center for Forebyggelse af og Kontrol med Sygdomme (ECDC). Det skyldes især undervarianternes evne til at smitte og undvige den immunitet, som store dele af verdens befolkning har opnået gennem vaccineprogrammerne og tidligere smitte.
BA.4 og BA.5, der henholdsvis blev opdaget i januar og februar 2022, har den seneste tid stået bag en større smittestigning i Sydafrika og Portugal, og ifølge de danske sundhedsmyndigheder vil vi også opleve øget smitte herhjemme.
Det er faktisk vurderingen, at BA.5 kan blive dominerende i Danmark inden for blot få uger. Der er dog intet, der tyder på, at BA.4 og BA.5 giver et værre sygdomsforløb.
Omikron og symptomer
Omikron giver mildere symptomer
Da Omikron i sin tid begyndte at brede sig i Sydafrika, begyndte sydafrikanske læger, at rapportere om milde forløb med nogle lidt andre symptomer end ved Delta-varianten.
Lægernes tidlige observationer pegede på, at Omikron giver disse symptomer:
- Meget udtalt træthed
- Ondt i kroppen
- Hovedpine
En rapport fra Sydafrikas medicinske forskningsråd pegede sidenhen i samme retning, og det blev især noteret, at indlagte patienter, sammenlignet med tidligere, ikke havde behov for ilt og ikke viste samme symptomer i de nedre luftveje.
Ifølge nyere tal fra det amerikanske center for sygdomsforebyggelse (CDC) ser de mest almindelige symptomer på Omikron ud til at være:
- Hoste
- Træthed
- Stoppet og løbende næse
De symptomer bakkes op af en engelsk undersøgelse, der løbende indsamler data om de symptomer, corona-smittede oplever.
Heri indgår også hovedpine, nys og ondt i halsen som typiske symptomer på Omikron og generelt lyder sygdomsbilledet, at 74 procent oplever løbende næse, 64 procent har ondt i halsen, 64 procent oplever træthed og 60 procent nyser.
Tidligere var nogle af de mest fremtrædende symptomer på coronavirus feber og nedsat eller tab af smags- og lugtesansen. Efter Omikrons indtog er det ifølge undersøgelsen nu kun 1 ud af 5, der oplever nedsat eller tab af smags- og lugtesans.
Undervarianterne BA.4 og BA.5 ser ud til at give samme symptomer som den oprindelige variant af Omikron.
Symptomer på Omikron sammenlignet med Delta og Alfa
Nedenfor kan du se, hvad symptomerne på Delta-varianten og Alfa-varianten typisk har været.
Ved smitte med Delta-varianten er de mest almindelige symptomer:
- Feber
- Sygdomsfølelse
- Muskelømhed
- Løbende næse
- Hovedpine
- Ondt i halsen
- Nedsat eller tab af smags- og lugtesansen
Til sammenligning gav Alfa-varianten ofte disse symptomer:
- Feber
- Tør hoste
- Nedsat eller tab af smags- og lugtesansen
Omikron og svær sygdom
Mindre risiko for indlæggelse
Omikron giver generelt et mildere sygdomsforløb og en mindsket risiko for indlæggelse sammenlignet med Delta-varianten.
Statens Serum Institut meldte i begyndelsen af 2022 ud, at risikoen for at blive indlagt med Omikron-varianten er det halve af risikoen for at blive indlagt med Delta-varianten.
En undersøgelse fra University of Hong Kong viste da også, at Omikron er god til at replikere i luftvejene, men dårligere til at replikere i lungevæv sammenlignet med Delta-varianten og Alfa-varianten - og det kan være med til at mildne sygdomsforløb og risiko for indlæggelse.
Det skal dog understreges, at folk stadig bliver indlagt med Omikron - og ifølge opgørelser fra Statens Serum Institut gælder det især de uvaccinerede.
Du kan følge med i, hvor mange der er indlagt med coronavirus i Danmark her.
Foreløbig data peger ikke på, at undervarianterne BA.4 og BA.5 øger risikoen for et svær sygdom og indlæggelse.
Omikron og vacciner
Vacciner har mindre effekt over for Omikron
Den oprindelige Omikron-variant havde 43 mutationer på det spike-protein, der sidder på virussens overflade og gør det muligt for den at invadere kroppens celler, sprede RNA og masseproducere sig selv.
Alle corona-vacciner på markedet har spike-proteinet som mål, og da Omikron begyndte at florere, var der derfor bekymring for, at vaccinerne ikke er ligeså effektive over for Omikron.
I dag ved vi, at det desværre er tilfældet.
Folk, der for nyligt havde fået to stik med Pfizer, havde en beskyttelse over for smitte med Delta-varianten på 87 procent. Det tal var 88 for Moderna.
Over for Omikron daler beskyttelsen mod smitte dog til 55,2 procent og 36,7 procent for henholdsvis Pfizer og Moderna.
Derudover falder vaccinernes effektivitet over få måneder, hvorfor der i øjeblikket gives et tredje stik i mange lande.
Et tredje stik med Pfizer giver en beskyttelse mod smitte på 54,6 procent efter få uger. Hvordan beskyttelsen er efter et tredje stik Moderna er endnu ikke kortlagt.
Undervarianterne BA.4 og BA.5 ser ud til at være endnu mindre følsomme over for immunitet fra vacciner end den oprindelige Omikron-variant. Men hvor meget, der er tale om, er endnu ikke kortlagt.
Selvom vaccinerne ikke beskytter så godt mod smitte med Omikron, beskytter de dog stadig mod indlæggelse.
Ifølge engelsk forskning halverer to stik risikoen for indlæggelse efter 25 uger eller mere. Ved at få et tredje stik reduceres risikoen med 68 procent. I disse tal er der dog taget udgangspunkt i den oprindelige Omikron-variant, og ikke BA.4 og BA.5 der ser ud til at blive dominerende i sommeren 2022.
Vacciner kan tilpasses Omikron - hvis nødvendigt
Da vaccinerne ikke beskytter så godt mod smitte med Omikron, skal de muligvis tilpasses den nye variant. Heldigvis er det muligt at gøre på forholdsvist kort tid.
Forberedelserne til at opdatere de eksisterende corona-vacciner begyndte allerede, da beta-varianten og senere Delta-varianten gjorde sit indtog.
Derfor er virksomhederne bag corona-vaccinerne godt rustet til at tackle Omikron og dets undervarianter.
Det estimeres, at det vil tage fire til seks måneder før, opdaterede vacciner er på markedet.