Pestudbrud på Madagaskar er ude af kontrol

De seneste måneder har et udbrud af lungepest på Madagaskar spredt sig med vindens hast. Smitten er luftbåren, og øens omkringliggende lande har forhøjet deres alarmberedskab.

Pest

Sundhedsmyndighederne har send redningsfolk ud for at desinficere de pestramte områder.

© RIJASOLO/SCANPIX

Over 120 er døde og mindst 1800 er smittet i det værste pestudbrud i nyere tid. Sådan lyder meldingen fra Verdenssundhedsorganisationen WHO, der nu slår alarm.

Et voldsomt udbrud af lungepest, som hærger Madagaskar, er endnu ikke under kontrol, og har nået landets hovedstad, Antananarivo. Herfra er risikoen for, at sygdommen spredes til andre lande stor.

Ni omkringliggende lande – bl.a. Kenya, Tanzania og Sydafrika – er i forhøjet beredskab og holder ekstra øje med personer, der har været på Madagaskar.

Lungepest er luftbåren

Lungepest forårsages af den samme bakterie – Yersinia pestis – som byldepesten, der udryddede en tredjedel af Europas befolkning i 1300-tallet.

Lungepest er dog den farligste af de to pestformer – i lungerne bliver bakterien luftbåren og kan smitte andre gennem host, spyt og nys.

Symptomerne er høj feber, hovedpine og træthed, som bliver efterfulgt af blodig hoste, diarré og åndenød.

Septisk chok slår ihjel

Når pestbakterierne indtager kroppen, camouflerer de sig, så immunforsvaret ikke kan se dem. Her opformerer de sig hurtigt, og når immunforsvaret opdager, der er noget galt, er det for sent.

Immunreaktionen er hovedløs og sender kroppen i et såkaldt septisk chok – blodtrykket falder drastisk, og pulsen stiger eksplosivt. Hjertet kan ikke følge med, og konsekvensen er et hjertestop.

Ubehandlet har lungepest en dødelighed på 100 procent, men en antibiotikakur inden for 24 timer efter de første symptomer viser sig, er nok til at behandle sygdommen.