Shutterstock
Nainen aivastaa

Pollensæsonen kan øge risikoen for coronasmitte

Pollen er for mange lig med snøftende næser, kløe i øjne og ikke mindst nys, der kan slynge alt fra savl til viruspartikler flere meter ud i luften. Og ikke nok med det. Forskning viser, at coronavirus faktisk kan overleve i luften i flere minutter efter nyset.

Selvom pollensæsonen officielt begyndte for flere måneder siden, er der mange pollenallergikere, der først mærker deres symptomer nu. Det skyldes, at birken, en af de mest allergifremkaldende træsorter, er begyndt at springe ud.

Symptomer som løbende næse, kløe i øjnene og massevis af nys vil derfor kunne mærkes blandt landets pollenallergikere - og især de mange nys kan have betydning for smittespredning med coronavirus.

Et nys kan gemme virus

Når mikroskopiske pollenkorn finder vej ind i allergikeres luftveje, opfatter kroppen dem som en trussel og forsøger at fjerne dem.

Det sker ofte gennem et nys, hvor en varm, fugtig sky af slim, partikler, vanddråber og luft slynges ud af mund og næse med op til 160 km/t. Den voldsomme kraft betyder, at nyset kan rejse 7-8 meter væk fra den, der nyser.

Et allergisk nys er i sig selv ikke farligt. Men hvis den nysende er syg med COVID-19, måske endnu uden symptomer, kan små viruspartikler gemme sig i nysets vanddråber og sprede sig til nye luftveje.

Høfeber vs COVID-19

Du behøver ikke, at have alle symptomerne nedenfor for at have høfeber. Det samme gælder for COVID-19, hvor der også er mindre kendte symptomer end dem, der er listet nedenfor.

Er du i tvivl om dine symptomer, skal du altid kontakte din læge.

Typiske symptomer på høfeber

  • Feber: Nej
  • Nys: Ja, pollenallergikere nyser ofte for at rense næsen for pollen
  • Hoste: Irritation i de nedre luftveje i form af fx hoste og pibende vejrtrækning kan forekomme, hvis man udover allergi også har astma. Omkring 20 procent af alle pollenallergikere har også astma.
  • Ondt i halsen: Nej
  • Løbende eller stoppet næse: Ja, pollenallergikere vil ofte have gener i næsen. En tommelfingerregel er, at allergisk snot er og forbliver klart og tyndtflydende
  • Kløe i øjne/næse: Ja, mange pollenallergikere reagerer på pollen i slimhinderne i næse og øjne. Derfor kan øjnene også være røde og irriterede.
  • Træthed: Ja, mange pollenallergikere oplever øget træthed.
  • Vejrtrækningsbesvær: Pollenallergikere, der også har astma, kan opleve problemer med vejrtrækningen.
coronavirus

Typiske symptomer på COVID-19

  • Feber: Ja, langt de fleste med COVID-19 oplever forhøjet temperatur i forskellig grad
  • Nys: Nej
  • Hoste: Ja, langt over halvdelen af alle med COVID-19 har tør hoste.
  • Ondt i halsen: Ja, flere med COVID-19 har haft ondt i halsen i deres sygdomsforløb
  • Løbende eller stoppet næse: Kun meget få med COVID-19 har rapporteret om stoppet næse
  • Kløe i øjne/næse: Nej, enkelte med COVID-19 har dog haft øjenbetændelse i forbindelse med sygdommen. Ved øjenbetændelse er øjnene ofte røde med pus.
  • Træthed: Ja, flere oplever øget træthed. Det er dog noget under halvdelen.
  • Vejrtrækningsbesvær: Ja, lidt under 20 procent får problemer med vejrtrækningen.

Symptomerne tager udgangspunkt i en kinesisk undersøgelse af 55.924 bekræftede tilfælde af COVID-19. Undersøgelsen er publiceret i en rapport fra Verdenssundhedsorganisationen WHO.

Nysets fugt og varme beskytter virus

For at afdække nysets betydning for smitte med COVID-19 lavede den amerikanske epidemolog Lydia Bourouiba en række forsøg.

Hun filmede nys i ekstrem slow-motion og afslørede, hvordan et simpelt nys kan være den ultimative spreder af coronavirus.

Video: Se nys samle sig i en sky

Hvor de største dråber fra nyset falder til jorden, bliver de allermindste vanddråber, såkaldte aerosoler, hængende i luften.

Aerosolerne kan, ligesom de større dråber, indeholde smitsomme viruspartikler, og i nysets fugtige og varme sky kan de undgå udtørring og overleve i luften i minutter i stedet for få sekunder. Det gælder dog som udgangspunkt kun i et indendørs miljø, hvor vind og vejr ikke i samme grad kan opløse skyen.

Forsøgene betyder, at social distancering - et af vores bedste værn mod smitte - måske kan trumfes af et simpelt nys. Og at en sikkerhedsafstand på to meter ikke altid er nok.

Der er dog stadig usikkerhed om, hvor mange viruspartikler, der skal til for at smitte med coronavirus. Uanset hvad kan smittespredning fra et nys mindskes kraftigt, hvis man blot husker at nyse i ærmet og holde god hygiejne.