Shutterstock

Prognose fra Harvard: Social distancering kan vare til 2022

Coronavirus kan tvinge os til at holde fysisk afstand fra hinanden helt til 2022, da vi skal være forberedt på gentagne nedlukninger af vores samfund. Det spår en række forskere fra Harvard University.

Indtil der findes en vaccine mod coronavirus SARS-CoV-2, må alle lande forberede sig på at lukke op og ned i perioder for at undgå at overbelaste sygehusene.

Dermed kan verdens befolkning være tvunget til at holde fysisk afstand helt indtil 2022, hvor der senest forventes at være fundet en vaccine. Sådan lyder den barske konklusion i en undersøgelse, som forskere fra Harvard University har udgivet i det videnskabelige tidsskrift Science.

Model bygger på andre virusser

Harvard-studiet tager afsæt i, at den nye coronavirus opfører sig som andre tilbagevendende coronavirus-typer som HCoV-OC43, der ligeledes stammer fra dyr og står bag 10-15 procent af verdens årlige forkølelser.

Viden fra andre virusser om fx sæsonernes indvirkning på reproduktionstallet – det tal, der angiver, hvor mange én person smitter – og immunitetens varighed, blev koblet med nuværende viden om SARS-CoV-2 og samlet i en computermodel, der udregnede en række scenarier for de næste fem år.

Modellerne viste, at COVID-19 ville vende tilbage med jævne mellemrum, men at første bølge formodentlig bliver den værste.

Flere nedlukninger er påkrævet

I hvert scenarie kan forskerne justere de tiltag, der skal til for ikke at overstige kapaciteten på landets intensivafdelinger.

Fysisk distancering har vist sig som et effektivt våben til at kontrollere smitten, men i ingen af Harvard-forskernes scenarier var én nedlukning af samfundet nok.

Nedlukninger kommer og går i fremtiden

Scenariet er et af flere, forskerne har regnet på og i dette tilfælde påvirker sæsonerne coronavirussens spredning. En nedlukning reducerer reproduktionstallet med 60 procent. Beregningerne er lavet på det amerikanske sundhedsvæsen, og her vil smitten kunne tøjles, hvis fysisk distancering blev iværksat, når 35 ud 10.000 amerikanere var smittet. I praksis skal tallet dog tilpasses den lokale trusselsbillede og hospitalskapacitet.

De blå kasser indikerer perioder med fysisk distancering.

1

Den sorte kurve følger andelen af smittede i befolkning, den røde følger andelen af kritiske tilfælde, der kræver indlæggelse på en intensivafdeling.

2

Den øverste sammenhængende vandrette linje angiver max-kapaciteten på landets intensivafdelinger.

3

De to stiplede linjer angiver fra oven, hvornår antallet af smittede i befolkningen bliver så højt, at fysiske distanceringstiltag iværksættes, og så lavt at de igen kan ophæves.

4
©

Samtidig understreger undersøgelsen også vigtigheden af at åbne samfundet op igen, da en langvarig periode med fysisk distancering bremser opbygningen af flokimmunitet.

Et vedvarende testsystem er desuden bydende nødvendigt for at kunne fastslå, hvornår retningslinjer for færden i det offentlige rum skal træde i kraft.

Immunitet kan give sæsoner uden coronavirus

Undersøgelsen rummer mange faktorer, der kan påvirke udsigterne til isolation i både positiv og negativ retning. En stor usikkerhedsfaktor i forskernes model er, hvor langvarig immuniteten efter smitte med coronavirus er. I øjeblikket er bedste bud, at sygdommen giver immunitet i omkring et år.

Hvis det holder stik, viser andre af Harvard-forskernes modeller, at udbrud med coronavirus kan ramme med to års mellemrum – måske endda mere.

Dermed vil forskere have bedre tid til at finde en vaccine.