Shutterstock

Protein kan være skyld i sklerose

Canadiske forskere mener, at et særlig protein i kroppen kan være skyld i den invaliderende sygdom sklerose. Opdagelsen kan sætte skub på udviklingen af ny og mere målrettet medicin uden bivirkninger.

På verdensplan er 2,3 millioner mennesker ramt af multipel sklerose, hvor kroppens immunforsvar fejlagtigt angriber hjernevævet.

Immuncellerne trænger gennem den såkaldte blod-hjerne-barriere og nedbryder den isolering, som omkranser hjernecellernes udløbere.

Nu har forskere fra University of Montreal i Canada fundet et protein, som hjælper immuncellerne med at snige sig gennem barrieren.

Immunceller nedbryder hjernen

Huller i hjernens forsvarsværk betyder, at de forvirrede immunceller kan trænge ind til hjernevævet og angribe nervecellernes isolering.

© Oliver Larsen

1. Betændelse nedbryder forsvarsværk

Immunforsvarets celler skaber betændelse i et blodkar i hjernen ved at udskille de cellegiftige cytokiner. Betændelsen nedbryder den vigtige barriere, der findes mellem hjernens blodkar og hjernevævet, den såkaldte blod-hjerne-barriere, som normalt holder bakterier og virus ude.

© Oliver Larsen

2. Immunceller ødelægger isolering

Når blod-hjerne-barriereren er nedbrudt, kan de forvirrede immunceller passere fra blodbanen og ind i hjernen. Her udskiller de flere betændelsesstoffer, som ødelægger støttecellerne, de såkaldte oligodendrocytter, og dermed også isoleringerne rundt om nervecellens udløb.

© Oliver Larsen

3. Skader bremser signalet

Signalet kan ikke længere hoppe mellem myelinskederne, og det får nervecellerne til at kommunikere langsommere. Cellen er desuden mere udsat uden isolering og kan ende med at blive helt ødelagt.

Protein smugler farlig cocktail ind i hjernen

Forskerne undersøgte, hvilken rolle proteinet ALCAM spiller hos mus med en skleroselignende sygdom.

Forsøgene viste, at det især var immunforsvarets B-celler, som proteinet smuglede gennem blod-hjerne-barrieren, og at det netop var musene med mange B-celler i hjernevævet, som var hårdest ramt af sygdommen.

Da forskerne blokerede for proteinet, kunne de se, at sygdomsforløbet hos musene blev bremset.

Ved sklerose trænger immunceller fra blodet ind i hjernen og ødelægger cellernes isolering.

© National Institutes of Health (NIH)

Ny medicin skal ramme protein

Blandt de eksisterende lægemidler mod sklerose findes stoffer, som dræber B-cellerne, men den alvorlige bivirkning er, at kroppen dermed bliver mere sårbar over for infektioner.

Det kan undgås, hvis det lykkes at udvikle ny medicin, som rammer ALCAM-proteinet i stedet for B-cellerne.