Ensomhed slår dig ihjel

Lever du en eneboer-tilværelse, og føler du dig særligt ensom? Så har du særlig risiko for at dø tidligere.

Farligt at være ensom ny

Næsten alle har prøvet, hvad det vil sige at føle sig ensom - måske på grund af et brud med kæresten, eller fordi vi har mistet nogen, vi holdt af.

Men det er nok de færreste, der ved, at ensomhed kan dræbe - lige så vel som det kan relateres til fedme, demens, søvnproblemer og hjertekarsygdomme.

Et studie fra Brigham Young University har samlet data fra tidligere studier om ensomhed. På tværs af forskningen viste det sig, at mennesker, som var udsat for social isolation, ensomhed og boede alene, havde henholdsvis 29, 26 og 32 procent sandsynlighed for at dø tidligere.

At være ensom er et naturligt signal

Fra et evolutionært perspektiv har menneskers overlevelse været afhængig af grupper, og derfor kan ensomhed betragtes som en naturlig reaktion, der forbinder os til andre mennesker.

Ensomhed er en betegnelse, der dækker over en negativ følelsesmæssig tilstand. En ensom person oplever en uoverensstemmelse mellem de relationer, han eller hun ønsker, og de relationer, han eller hun rent faktisk har.

En ensom person bliver ikke forstået

Følelsen af ensomhed er subjektiv og knytter sig ikke til den tid, man tilbringer med andre eller med sig selv. Den er i stedet knyttet til kvaliteten af de relationer, man har. En ensom person vil altså typisk opleve, at han eller hun ikke bliver forstået af andre eller har meningsfulde relationer, skriver IFL Science.

For nogle mennesker kan ensomhed være midlertidig - for eksempel hvis en kæreste eller nær ven er bortrejst. For andre er det en langvarig tilstand, for eksempel efter en skilsmisse eller et dødsfald og kan vare ved, hvis man ikke har andre at knytte sig til.