Shutterstock
Person pudser næse

Sådan bekæmper du kvalme

Morgenkvalme, tømmermænd eller køresyge – kvalme kan presse sig på i mange situationer. Heldigvis har forskerne en række videnskabeligt underbyggede metoder til at bekæmpe ubehaget.

Kulde

Frisk luft køler hjernen

Kvinde åbner vindue
© Shutterstock

Kulde, fx i form af frisk luft eller en våd klud, kan være med til at afhjælpe kvalme. Forklaringen er formentlig, at kulde dæmper hjernens termostat, hypotalamus, som bl.a. skaber kvalmens ubehagelige følelse af koldsved.

Ingefær

Planterod dulmer kvalmen

Ingefær på tallerken
© Shutterstock

Stofferne gingerol og shogaol i ingefær påvirker hjernens kvalmecenter og dulmer kvalme. De virker bl.a. mod graviditetskvalme, men gravide bør kun indtage ingefær i små mængder, da store mængder kan være skadelige for fosteret.

Meditation

Roligt sind giver rolig mave

Person mediterer
© Shutterstock

Kvalme sætter kroppen på overarbejde: Den øger pulsen, aktiverer musklerne og får sveden til at pible frem. Meditation har den modsatte effekt, og undersøgelser viser bl.a., at teknikken mindfulness virker mod graviditetskvalme.

Aromaterapi

Spritdampe hjælper patienter

Aromaterapi
© Shutterstock

Aromaterapi med isopropanol kan muligvis dulme kvalme, som opstår efter kirurgiske indgreb. Behandlingen foregår ved at tage en klud med isopropanol – fx en desinfektionsserviet – op til næsen og tage to-tre dybe indåndinger.

Medicin

Antihistaminer bekæmper køresyge

Antihistamine pille

Flere lægemidler virker mod kvalme – fx kan visse typer antihistaminer dæmpe køresyge ved at binde sig til bestemte receptorer i hjernen. Det er dog vigtigt at snakke med sin læge inden brug og være opmærksom på bivirkninger.