Shutterstock
Hoste er ofte et symptom på corona

Sådan kender du forskel på corona, forkølelse og influenza

Et host, et nys og en høj temperatur vækker i disse dage straks mistanke om coronavirus. Men med præcis viden om symptomer og forløb for coronavirus kan du selv vurdere, om kroppen er under angreb fra forkølelse, influenza eller den frygtede virus.

Influenza, forkølelse og coronavirus er alle tre virusbårne luftvejssygdomme, der har en lang række sygdomstegn til fælles.

Den afgørende forskel er, at coronavirus i højere grad trækker et spor af døde og alvorligt syge bag sig.

I den situation er det vigtigt, at du selv er i stand til at afkode de kropssignaler, der adskiller coronavirus, forkølelse og influenza fra hinanden.

I sidste ende kan kun en test afgøre, om du rent faktisk er smittet med coronavirus eller bare har forkølelse eller influenza.

Dine symptomer kan dog give dig en mere eller mindre begrundet mistanke.

Kend forskel på symptomer

Symptomer på coronavirus, forkølelse og influenza

Under coronavirus' første, milde stadie har du ifølge Verdenssundhedsorganisationen WHO er der ofte tre særlige symptomer til stede.

De mest almindelige symptomer på coronavirus er:

  • Tør hoste
  • Træthed
  • Feber

Dertil kan andre mindre almindelige symptomer optræde:

  • Ondt i halsen
  • Diarré
  • Nedsat smags- og lugtesans
  • Hovedpine
  • Generel sygdomsfølelse, fx med muskelsmerter

Et centralt symptom på coronavirus er den tørre, vedholdende hoste.

Hvis du hoster uden øvrige symptomer, er det formodentlig ikke pga. coronavirus.

Hvis du alene er snottet, er det formodentlig en forkølelse. Dog skal du være opmærksom på, at delta-varianten også har løbende næse som et muligt symptom.

Influenza omfatter typisk flere symptomer, der i kombination hurtigt gør dig mærkbart uarbejdsdygtig.

LÆS OGSÅ: Fem ting du skal vide om influenzavaccinen

Corona-symptomer kommer ofte i denne rækkefølge

Forskere fra University of Southern California I USA har analyseret 57.024 journaler fra corona-patienter for at blive klogere på coronavirus' symptomer.

Deres resultater viser, at coronavirus ofte begynder med feber og dernæst hoste og muskelsmerter. Senere kommer symptomer som kvalme og opkast og til sidst diarré.

Kun få patienter oplevede et forløb, hvor mavegener var blandt de første symptomer.

Forskerne håber, at deres undersøgelse kan hjælpe med at kende forskel på coronavirus, forkølelse, influenza og andre sygdomme.

Vær opmærksom på, at myndighederne anbefaler isolering uanset symptomer.

Coronavirus kan opføre sig forskelligt fra person til person, og kun en corona-test kan fortælle dig, om du har coronavirus, forkølelse, influenza eller noget helt fjerde.

Kend forskel på forløb

Forløb for coronavirus, forkølelse og influenza

En anden måde at udpege smitte med coronavirus er ved at vurdere perioden, fra smitten indtræffer, til symptomerne viser sig – den såkaldte inkubationsperiode.

Influenza udvikler sig hurtigt over 1-4 dage, mens coronavirus bygger sig langsommere op. Medianen – den midterste måling – for hvornår smittede begynder at mærke symptomer, er ifølge en undersøgelse 5,1 dage.

En forkølelse viser sig ofte indenfor 1-3 dage.

LÆS OGSÅ: Vinteren gør os nemmere forkølede

Advarselstegn for coronavirus

Immunsystemets reaktion på millioner af viruspartikler i lungerne kan henover flere dage udvikle sig til lungebetændelse.

Vær opmærksom på, om din vejrtrækning bliver meget hyppigere og går fra omkring 12-16 til 20-30 indåndinger i minuttet. Samme advarselstegn opstår under normale omstændigheder ikke ved forkølelse og influenza.

Får du fx åndedrætsbesvær, trykken for brystet og blå læber, bør du ifølge den amerikanske sundhedsinstans CDC straks kontakte din læge.

Hold dig hjemme uanset symptomer

En undersøgelse publiceret i det videnskabelige tidsskrift Nature hævder, at evnen til at smitte med coronavirus er størst i starten – også før symptomerne viser sig. Jo før, du fatter mistanke om sygdom og isolerer dig, jo færre smitter du dermed.

Hvis du er i tvivl om, du har coronavirus, influenza eller blot er forkølet, anbefaler sundhedsmyndighederne, at du bliver hjemme uanset hvad. Ring til din læge, hvis symptomerne bliver værre.

LÆS OGSÅ: Luftvejssygdommene sprudler efter corona