Shutterstock
Influenza

Sådan undgår du at blive influenzaens næste offer

Influenzasæsonen står for døren, og det betyder massevis af snottende snuder og feberfugtige pander. Læs her, hvordan du undgår at blive influenzavirussens næste offer.

Næsen løber, leddene værker, og sveden pibler af den febervarme pande.

Hvert år rammer influenza mellem tre og fem millioner mennesker på verdensplan.

På de nordlige breddegrader hærger influenza typisk i vintermånederne fra december til marts, og de årlige epidemier varer fire til seks uger.

Cirka hver femte når at blive smittet under udbruddet – men du behøver ikke at være en af dem, hvis du følger de her otte tips til at snyde virussen:

  1. Undgå at opholde dig steder, hvor mange mennesker er stuvet tæt sammen på lidt plads – fx i busser og til koncerter.

  2. Hold afstand til smittede personer, så du undgår virusbefængte spytdråber fra host og nys.

  3. Vask hænder med vand og sæbe eller sprit, efter du har rørt ved dørhåndtag eller gelændre, som derfor kan være befængt med influenzavirus.

  4. Undgå at gnide dig i øjnene og næsen eller bide negle – dine hænder kan bære virus, som du derved hjælper ind i kroppen.

  5. Drik vand, så kroppen er hydreret. Væsken holder luftvejens slimhinder tykke og fugtige og gør det sværere for virus at trænge ind.

  6. Hold dit hjem og din arbejdsplads ren, så virus ikke sidder på overfladerne. Luft også godt ud flere gange om dagen – antallet af viruspartikler i luften er langt mindre udendørs end indendørs.

  7. Styrk dit immunforsvar med mindst otte timers søvn, sund mad og udendørs motion.

  8. Undgå røg, som generer slimhinderne og svækker immunforsvaret, så du bliver meget mere udsat for infektion.