Shuttersrock

Sådan beskytter motion dig mod coronavirus

Et stærkt immunforsvar hænger sammen med en sund krop. Derfor bør du så vidt muligt holde træningen ved lige under coronakarantænen.

"Patient 1" for coronavirussets smittespredning i Norditalien var en 38-årig maratonløber, der lå tre uger i koma.

Sygdomsforløbet pustede liv i en sejlivet myte om, at det fysiske pres fra hård træning nedbryder immunforsvaret og gør kroppen sårbar overfor udefrakommende trusler, såsom coronavirus.

Men den viden bliver i disse år udfordret.

Et stort metastudie fra 2018 viser, at maratonløberes modtagelighed over for sygdomme efter løb primært er baseret på løbernes egne opfattelser.

Tværtimod har maratonløbere gennemsnitligt færre sygedage.

Inden for forskningsområdet træningsimmunologi – der undersøger hvordan motion påvirker immunsystemets evne til at nedkæmpe sygdomsfremkaldende organismer – peger de fleste videnskabelige undersøgelser på, at et stærkt immunforsvar hænger tæt sammen med fysisk sundhed.

Motion flytter hvide blodceller og fjerner stress

Træning øger ifølge undersøgelser blodomløbet og flytter de hvide blodceller bedre rundt i kroppen. Hvide blodceller sørger for at udpege og blæse til angreb mod fx viruspartikler i kroppen.

Omvendt gør inaktivitet de hvide blodceller stillestående, og har dermed den modsatte effekt.

Træning nedbringer også stresshormoner som kortisol i kroppen, der kan svække kroppens immunforsvar.

Eksperter anbefaler moderat træning

Effekten af hård træning er stadig omdiskuteret. En gennemgang af 24.656 dødsfald under Hong Kong-influenzaen i 1998 viste, at inaktive personer og personer, der trænede mere end fem gange om ugen, var overrepræsenteret i statistikken.

Moderat træning ca. tre gange om ugen eller 20-30 minutter dagligt har i forsøg med mus fx holdt antallet af viruspartikler i en senere infektion nede. I et lignende forsøg overlevede 82 procent af mus, der trænede moderat under en influenzasmitte. Kun 43 og 30 procent af de mus, der hhv. sad stille og trænede hårdt, overlevede.

Eksperter anbefaler folk med en inaktiv livsstil at åbne op for mere bevægelse – cykling, gåture, havearbejde, aerobic – under karantæneperioden, men uden at overanstrenge sig.

Andre bør så vidt muligt bibeholde den træningsbyrde, de er vant til, for at stille kroppen bedst muligt i kampen mod coronasmitte. Sørg for mindst to meters afstand til andre.