Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Sådan undgår du coronavirus i dit hjem

En lunken, opvredet karklud er ikke nok til at holde coronavirus fra døren. Men med en kombineret indsats af rengøring og desinficering kan du let fjerne viruspartiklerne fra hjemmets overflader.

Shutterstock

Den nye coronavirus holder netop nu store dele af verdens befolkning inden døre.

Karantænereglerne skal nedbringe risikoen for smitte i det offentlige rum, men inden for hjemmets fire vægge er det op til den enkelte at beskytte sig mod viruspartikler, der finder ind via fx håndflader eller overtøj.

Ved at justere dine daglige rengøringsvaner i hjemmet en anelse kan du ruste dig selv bedst muligt til at blive én af dem, der undslipper smitten.

GUIDE: Sådan holder du hjemmet virusfrit

Forskere har gennemtrawlet den eksisterende viden om viruspartikler og deres svagheder – og vi har samlet det i en videnskabelig guide til at undgå smittespredning:

 • © Shutterstock

  EFTER HJEMKOMST

  Efter en tur ude i samfundet har du potentielt berørt overflader, der kan være befængt med coronaviruspartikler. Heldigvis ødelægger en grundig vask med ganske almindelig håndsæbe stort set alle viruspartiklerne. Sæben virker ved at opløse et omgivende lag af fedtmolekyler, så viruspartiklerne falder fra hinanden. Sprit virker på en lignende måde, men kræver at hænderne bliver gennemblødt i etanol og er ineffektiv på svedige eller tilsmudsede hænder.

  Hvad skal du gøre?
  Vask hænder ofte og straks, når du kommer hjem, eller – i mangel af bedre – sprit hænderne af. Husk at sende dine børn omkring håndvasken. En grundig aftørring reducerer den mulige overførsel af tilbageværende viruspartikler med op til 99,8 procent.

 • © Shutterstock

  VED HÅNDVASKEN

  En håndvask med sæbe deaktiverer ikke blot viruspartikler, den løsner også partiklernes greb på hudoverfladen, så viruspartiklerne bliver skyllet ned i afløbet. Men mikroskopiske dråber med viruspartikler kan ifølge undersøgelser lande på overfladerne omkring håndvasken, som derfor kræver hyppig rengøring.

  Hvad skal du gøre?
  Fjern unødige genstande omkring håndvasken. Rengør området og vandhanen med rengøringsmidler og desinficér med sprit, der indeholder omkring 70 procent etanol hyppigt. Giv også dørhåndtag, kaffemaskiner og andre hyppigt berørte overflader en omgang, når du er i gang.

 • © Shutterstock

  I SOFAEN

  Smartphones og tablets er notorisk kendte for at være befængt med bakterier og virus. Én ud af seks smartphones har fx fæcesbakterier på overfladen. Den nye coronavirus kan ifølge undersøgelser overleve fra timer og op til tre dage på plastik og metal, og derfor bør elektronik blive rengjort hyppigt – særligt hvis flere i familien deler anordninger.

  Hvad skal du gøre?
  Hvis din telefon er vandtæt, kan den vaskes med vand og sæbe. Ellers kan du rengøre din smartphone, tablet og laptop med fx 70 procent isopropylsprit eller vådservietter med 70 procent alkohol. Tjek først, om skærmen kan holde til det. Efter omkring et minut er viruspartiklerne væk.

 • © Shutterstock

  VED VINDUET

  En undersøgelse har vist, at viruspartikler mindre end 1 mikrometer – 0,001 millimeter – i såkaldt aerosol-form kan overleve og i ekstreme tilfælde hænge i luften i op til tre timer. Udluftning udskifter husstandens potentielt besmittede luft, men deaktiverer i sig selv ikke viruspartiklerne. Coronavirus trives nemlig i både kulde og varme. De dårligste forhold for viruspartiklerne er ifølge undersøgelser høj temperatur kombineret med høj luftfugtighed. Sidstnævnte holder også dine slimhinder slimede, hvilket gavner kroppens kamp mod virusset.

  Hvad skal du gøre?
  Luft ud og hold temperaturen høj og om muligt luftfugtigheden mellem 40 og 60 procent. Desuden er det en god idé at rulle gardiner fra, fordi ultraviolet stråling fra sollyset sandsynligvis nedbryder mikroorganismer som virus i luften.

 • © Shutterstock

  VED VASKEMASKINEN

  Det er i øjeblikket uklart, præcis hvor meget coronavirus smitter via fx håndklæder og sengetøj. Men sundhedsmyndigheder verden over råder alligevel til at skærpe procedurerne omkring tøjvask i disse tider – særligt hvis én i hjemmet er smittet. Vigtigst er det at holde rent og beskidt tøj adskilt.

  Hvad skal du gøre?
  De danske sundhedsmyndigheder anbefaler, at du vasker tøj ved 60 grader, sengetøj, håndklæder og undertøj på 80 grader og om muligt lægger beskidt tøj direkte i vaskemaskinen. Husk at vaske overtøj. En ekstra skylning kan reducere antallet af viruspartikler. Tørretumbling eller strygning gør også tøjet renere.

Familiemedlemmer smitter hinanden

Efter grundige undersøgelser har verdens sundhedsmyndigheder afdækket, i hvor høj grad smitte bliver spredt mellem familiemedlemmer i hjemmet, og hvordan den begrænsede plads fx påvirker sygdommens alvorlighed.

Meldinger fra Kina tyder fx på, at viruspartiklerne primært spreder sig gennem familiemedlemmer og nære kontakter – og i mindre høj grad gennem smittespredning i samfundet via fx busser og butikker.

En metaundersøgelse af smittekæder, der involverer 75.000 personer, har vist at beboere i en husstand har 16,6 procents risiko for at blive smittet, hvis én i huset får COVID-19.

En mindre amerikansk undersøgelse har imidlertid vist en langt højere smitterisiko i hjemmet på 53 procent.

Ifølge tal fra de tyske sundhedsmyndigheder er hjemmet overordnet set det sted, hvor flest smittetilfælde opstår: De udgør op mod halvdelen af tilfældene.

Derfor anbefaler amerikanske sundhedsmyndigheder, at en coronapatient om muligt bliver isoleret i ét rum i hjemmet, straks ...

 • efter COVID-lignende symptomer melder sig.
 • efter en test taget pga. forhøjet mistanke om smittefare.
 • efter et positivt testsvar.

Patienten bør ikke dele toilet med andre i husstanden og god hygiejne – herunder hyppig håndvask, rengøring og afspritning af særligt de udsatte kontaktflader og udluftning – skal sikre, at smitten bedst muligt undgås.

Læs også:

Borebillen
Insekter

LISTEN: 6 kryb der bor i dit hjem

5 minutter
Antistoffer angriber en coronaviruspartikel
Sygdomme

Brasiliansk variant rammer unge og tidligere smittede

5 minutter
Planter

Forskere: Stueplanter renser IKKE luften i dit hjem

3 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul