Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Sådan undgår du coronavirus i supermarkedet

Coronavirus kan leve videre på fx dørhåndtag, plastikflasker og selv papkasser, men med lidt ekstra agtpågivenhed er viruspartiklerne lette at undgå i fx supermarkedet.

Shutterstock

Et enkelt host eller nys spreder op til 3000 dråber fra næsen og munden.

I de små dråber sekret på 1-5 mikrometer ligger der hos COVID-19-patienter potentielt titusinder af coronaviruspartikler, der kan lande på hænder eller overflader, hvor partiklerne lever videre og i værste fald smitter andre.

En undersøgelse har netop klarlagt, hvor længe coronavirusset overlever uden for kroppen på forskellige typer overflader.

 • Plastik – op til 72 timer
 • Rustfrit stål – op til 72 timer
 • Pap – op til 24 timer
 • Kobber – op til fire timer
 • Fri luft – op til tre timer

En lang række faktorer som mængden af virus aflejret på overfladen og luftfugtighed påvirker levetiden, ligesom højere eller lavere temperaturer end 21-23 grader henholdsvis forkorter eller forlænger levetiden.

Selvom coronavirusset kan inficere en lang række overflader, kan du trygt bevæge dig ned i supermarkedet uden at frygte smitte, hvis du tager visse forholdsregler.

GUIDE: Sådan køber du ind uden at blive smittet

Du kan være tryg ved at berøre supermarkedets overflader, så længe du følger sundhedsmyndighedernes anvisninger. Først og fremmest skal du holde behørig afstand til andre kunder og vaske hænder grundigt før og efter besøg i butikken.

 • Coronavirus op oppervlakken – supermarkt
  © Shutterstock

  Ved indkøbsvognen:

  Hundreder af mennesker kan benytte den samme indkøbsvogn eller kurv hver dag, og ifølge en undersøgelse samler farlige bakterier og vira, der kan føre til infektioner, sig op på ca. halvdelen af håndtagene.

  Hvad skal du gøre?
  Overvej, om du kan bære dine indkøb i favnen. Hvis ikke, fjerner sprit, der indeholder mindst 62-71 % alkohol, coronaviruspartikler fra alle overflader på under et minut.

 • Coronavirus in de supermarkt – koelvak
  © Shutterstock

  Ved køledisken:

  Lågerne ved kølediske og montrer i supermarkedet er svære at undgå og kan potentielt være inficeret med viruspartikler fra COVID-19-syge. Smitten overføres imidlertid ikke gennem huden, men kun hvis du fører hænderne op til munden eller næsen.

  Hvad skal du gøre?
  Du bør vaske hænder eller spritte af efter kontakt med køledisken, hvilket supermarkeder i fx Danmark er blevet anmodet om at gøre muligt. Du bør i øvrigt kun berøre de varer, du skal købe.

 • Coronavirus op oppervlakken – pinpassen
  © Shutterstock

  Ved kortterminalen:

  Både mønter, sedler og betalingskort er berygtede for at opsamle bakterier på deres rejse mellem mennesker og betalingssystemer. Studier har vist, at de formodentlig også kan sprede vira. Ifølge en udtalelse fra WHO, behøver vi imidlertid ikke specifikt frygte, at kontanter er en afgørende smittebærer under den eksisterende pandemi.

  Hvad skal du gøre?
  Hvis du vil være på den sikre side, så undgå så vidt muligt at bruge knapperne på betalingskortterminalen, men benyt i stedet kontaktløse betalingsløsninger eller betal med din smartphone.

 • © Shutterstock

  På kundetoilettet:

  Efter toiletbesøg følger 95 procent af befolkningen ikke sundhedsmyndighedernes anbefaling om at vaske hænder mindst 20 sekunder. Derfor kan overflader på fx offentlige kundetoiletter være særligt befængte med viruspartikler.

  Hvad skal du gøre?
  Undgå offentlige toiletter uden sensorstyrede vandhaner og sæbedispensere, vask hænderne med sæbe i 20 sekunder og tør optimalt set hænderne med papirhåndklæder. Døren bør også åbnes med et papirhåndklæde eller din albue.

Lang virus-levetid giver ingen grund til panik

Den nye viden om virussets levetid på forskellige overflader bør ikke vække unødig utryghed. Den amerikanske sundhedsmyndighed CDC mener ikke, kontakten med overflader er den primære årsag til smitte. Derudover kan smitten let undgås med hyppig håndvask, afspritning af hænder og ved at undlade berøring af ansigtet.

Selvom virusset overlever flere timer i fri luft, vil viruspartiklerne typisk falde hurtigt til jorden eller bliver så fortyndet i luften, at der er for få partikler til at smitte.

Desuden eksisterer der ifølge amerikanske myndigheder ingen kendte tilfælde af smitte, der er blevet overført via pakker eller post.

Forskerne har ikke været i stand til at fastslå, præcis hvor længe partiklerne overlever på tekstiler som tøj og håndklæder, men formoder, at de naturlige fibre tørrer spytdråberne ud, så partiklerne sidder bedre fast på overfladen.

Læs også:

coronavirus
Sygdomme

Coronavirus update: Få overblikket her

84 minutter
Immun coronavirus
Sygdomme

Forskernes bedste bud - så ofte kan du blive smittet med den nye coronavirus

5 minutter
Sygdomme

Ny spray beskytter overflader mod coronavirus i 3 måneder

5 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul