Et enkelt host eller nys spreder op til 3000 dråber fra næsen og munden.
I de små dråber sekret på 1-5 mikrometer ligger der hos COVID-19-patienter potentielt titusinder af coronaviruspartikler, der kan lande på hænder eller overflader, hvor partiklerne lever videre og i værste fald smitter andre.
En undersøgelse har klarlagt, hvor længe coronavirusset overlever uden for kroppen på forskellige typer overflader.
- Plastik – op til 72 timer
- Rustfrit stål – op til 72 timer
- Pap – op til 24 timer
- Kobber – op til fire timer
- Fri luft – op til tre timer
En senere undersøgelse fra det nationale australske forskningsinstitut har vist, at aktive viruspartikler – opbevaret ved 20 grader under laboratorieforhold – kan overleve på almindelige overflader som glas, rustfrit stål, mobiltelefoner og pengesedler i op til 28 dage.
En lang række faktorer som mængden af virus aflejret på overfladen og luftfugtighed påvirker levetiden, ligesom højere eller lavere temperaturer end 21-23 grader henholdsvis forkorter eller forlænger levetiden.
Selvom coronavirusset kan inficere en lang række overflader, kan du trygt bevæge dig ned i supermarkedet uden at frygte smitte, hvis du tager visse forholdsregler.
Lang virus-levetid giver ingen grund til panik
Forskernes viden om virussets levetid på forskellige overflader bør ikke vække unødig utryghed. Den amerikanske sundhedsmyndighed CDC mener ikke, kontakten med overflader er den primære årsag til smitte. Derudover kan smitten undgås med hyppig håndvask, afspritning af hænder og ved at undlade berøring af ansigtet.
Selvom virusset overlever flere timer i fri luft, vil viruspartiklerne typisk falde hurtigt til jorden eller bliver så fortyndet i luften, at der er for få partikler til at smitte.
Desuden eksisterer der ifølge amerikanske myndigheder ingen kendte tilfælde af smitte, der er blevet overført via pakker eller post.