Skal du spise eller faste når du er syg?
Der er helt forskelligt, hvordan du kommer dig hurtigst, når enten influenza eller maveforgiftning har fået krammet på dig. I nogle tilfælde er det bedst at fodre kroppen med ny næring, mens mad i andre situationer kan være fatal.

Du er nedlagt af sved, snot, hoste, feber eller opkast. Du har mistet appetitten, og spørgsmålet er, om du skal tvinge dig selv til at spise eller ej for at få det bedre.
Forskere fra Yale University har netop fundet ud af, at diæten under sygdom er helt afhængig af, hvilken sygdom du har raget til dig.
Spis dig rask
Det er afgørende, om du har en virus (fx influenza eller forkølelse) eller en bakterie (fx madforgiftning, bronkitis eller lungebetændelse) i kroppen.
Ved begge typer sygdomme sætter kroppen sit beredskab – immunsystemet – i gang med at bekæmpe infektionen. Og det er denne kamp, der giver os de velkendte og ubehagelige symptomer ved både influenza og lungebtændelse.
Forskerne bag undersøgelsen udsatte mus for enten en virus- eller bakterieinfektion. Alle musene mistede lysten til mad, men forskerne fandt ud af, at mus smittet med en virus skulle spise mad for at komme sig hurtigt.
Til gengæld var mad skadelig for mus med en bakterieinfektion.
Spis og dø
Musene med virusinfektionen var afhængige af glukose for at beskytte deres hjerne mod betændelsen i kroppen.
Men mus med en bakterieinfektion havde til gengæld bedst af at undgå glukose. Når kroppen ikke får sukker, forbrænder den i stedet fedt og producerer affaldsstoffet keton, der er gavnligt i kamp mod bakterier.
Og forsøget viste, at hvis denne “keton-knap" blev blokeret, fordi musene alligevel fik glukose, kunne de ligefrem dø af epileptiske anfald, som kom af skader på deres nerveceller.