Supermalaria spreder sig

En muteret malaria-parasit har slået rod i Sydøstasien. Nu råber forskere vagt i gevær, for hvis varianten spreder sig til Afrika, kan det få katastrofale følger.

© Shutterstock

En ny form for malaria spreder sig i Sydøstasien. Ingen traditionelle lægemidler dræber den nye superparasit, der er en muteret variant af den alvorligste malaria-parasit for mennesker.

Den nye variant af parasitten _Plasmodium falciparum_blev først opdaget i Cambodja, men har nu spredt sig til Thailand, Laos og Vietnam.

Det konkluderer forskere i et brev i tidsskriftet The Lancet, hvor de kalder udviklingen ildevarslende og slår fast, at den nye malariatype er et internationalt problem.

De frygter bl.a., at den myggebårne sygdom kan blive uhelbredelig og sprede sig til Afrika.

Sprænger røde blodlegemer

Malaria skyldes en parasit, der overføres til blodet af myg. Den har en yderst avanceret livscyklus - bl.a. formerer den sig i leveren og inficerer og sprænger røde blodlegemer i et andet stadie.

Undervejs ændrer parasitten udseende, og derfor er det en kæmpe udfordring for forskerne at ramme og dræbe den.

Læger behandler i øjeblikket oftest malaria med såkaldte artemisininer – sommetider i kombination med stoffet piperaquine.

Den nye mutant af malaria er resistent overfor begge midler.

212 millioner får malaria

Omkring 212 mio. bliver hvert år smittet med malaria. 92 pct. af tilfældene sker i Afrika, hvor spredningen af en resistent malariaparasit ville være katastrofal.

Derfor står forskerne nu overfor et kapløb mod tiden.