Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Trin for trin: Sådan foregår en coronatest

Skal vatpinden langt op i næsen? Viser testen, om jeg har haft COVID-19? Hvor hurtigt får jeg svar? Vi guider dig sikkert gennem de forskellige coronatests.

Shutterstock

Test er et afgørende element i den forestående kamp for at inddæmme smitten med coronavirus, og store dele af klodens befolkning kan se frem til at blive udsat for de to forskellige testmetoder:

 • Realtids-RT-PCR, der afslører, om du har coronaviruspartikler i kroppen.
 • Antistoftest, der afslører, om du har haft COVID-19.

Begge metoder har fordele og ulemper, som du kan blive klogere på herunder.

Maskine afslører viruspartikler i slim

Realtids-RT-PCR er en meget præcis testtype, der under optimale forhold opfanger så lidt som én viruspartikel fra en podning – dvs. en slimprøve fra patientens næsehule eller bag mandlerne.

Ulempen er, at testen er omfattende og skal udføres i et laboratorie.

© Shutterstock

Sådan foregår en RT-PCR-test

 1. En prøve fra patientens slimhinder tages med en ca. 15 cm lang podepind i enten næsen eller svælget. Vatpinden skal op og skrabe på næsehulens bagvæg et godt stykke inde i kraniet eller i svælget nede omkring mandlerne.

 2. Podepinden placeres i et reagensglas med en væske kaldet et virustransportmedium. Pinden knækkes og glasset lukkes, inden prøven bliver nedkølet.

 3. I laboratoriet renser en bioanalytiker prøven, så der kun er RNA – enstrenget genetisk materiale – tilbage. RNA-materialet stammer fra patienten, men kan også være fra fx coronavirus.

 4. Kemikalier føjes til prøven, som bl.a. omdanner RNA til DNA – tostrenget genetisk materiale. Dernæst tilføjes specifikke stumper af genetisk materiale fra SARS-CoV-2, som binder sig til bestemte steder på det omdannede RNA.

 5. En såkaldt PCR-maskine opvarmer og nedkøler prøven, hvilket udløser kemiske reaktioner. Henover 2-48 timer dyrker processen kopier af den DNA-sektion, som de tilføjede stumper har bundet sig til, hvis der er SARS-CoV-2 i prøven.

 6. Et farvestof får kopierne til at lyse op – fluorescere – i termocykleren. På en skærm kan bioanalytikeren se de positive prøver i realtid.

Antistof røber coronavirussmitte

Som supplement til RT-PCR-tests har medicinalfirmaer udviklet hurtige testkits, der via én bloddråbe fra en patients rengjorte finger kan måle, om personen producerer antistoffer mod coronavirus – og dermed har været smittet.

Metoden er bygget op som en graviditetstest og giver resultater på 10-20 minutter. Til gengæld er de kun omkring 90% sikre og kan dermed frembringe falske negative resultater.

Patient bliver stukket for at måle antallet af antistoffer mod coronavirus i blodet

En test kan registrere antistoffer mod coronavirus i en patient ud fra en blodprøve.

© Shutterstock

Sådan foregår en antistoftest

 1. Fremfor podninger bruger den mindre test en dråbe fortyndet blod, som dryppes ned i den ene ende og rejser via fine, forgrenede kar gennem testkassetten.

 2. Hvis patienten bærer virusset, vil blodprøven indeholde bestemte antistoffer – Immunoglobulin M og Immunoglobulin G – der på vej gennem testen reagerer med partikler dækket med COVID-19-antigener.

 3. Partiklerne kobler sig til antistofferne, og miksturen fortsætter videre til en eller flere teststreger, hvor den reagerer med andre indlejrede antistoffer, som i så fald fx vil skifte farve og afsløre et positivt resultat.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul