Det er højsæson i Dubai. Turister fra hele verden strømmer ind i og ud af ørkenstaten, som har promoveret sig som det ideelle feriested i COVID-19-pandemien.
I sommers havde Dubai verdens højeste antal tests pr. indbygger og en generel fornuftig vurdering af den smittebremsende indsats.
Derfor har ørkenstaten også haft godt med besøgende – i december var 71 procent af de ca. 130.000 hotelværelser i Dubai fx besat.
Den seneste måned er emiratets smittetal imidlertid eksploderet, og de fleste lande fraråder indrejse. Derfor har det vakt opsigt i et land som Danmark, at bl.a. kendisser er blevet ved med at rejse til Dubai i løbet af januar.
Men – hvad er der egentligt galt med at tage flyet til Dubai her i den kolde coronavinter? Videnskaben svarer:
TESTS
1. Lemfældige coronatests er ubrugelige
Efter Dubais genåbning i juli har rejsende forladt Dubai med falske negative coronavirustests. I Danmark landede 50 personer fx med en frisk negativ test fra Dubai. 33 var alligevel smittede, da de igen blev testet, ifølge den danske sundhedsminister.
En mulig forklaring er ifølge den danske trafikminister, at sundhedspersonalet i Dubai ikke er grundige nok og ikke følger anbefalede procedurer, når de poder i næsen.
Sådan skal en effektiv coronaprøve tages

1. Grej sikrer mod forurening
For at undgå smitte, men også forurening af prøven, skal sundhedspersonalet bære fx handsker, dragter, masker og visir.
2. Podepind skal nå næsevæg
Den lange fleksible podepind føres ind i kraniet parallelt med ganen, indtil den når væggen bagerst i næsehulen.
3. Prøve skal hurtigt isoleres
Pinden holdes på plads i et par sekunder eller drejes flere gange, før den trækkes ud og knækkes i et sterilt prøveglas, der forsegles.
FLYREJSER
2. Flyrejser spreder COVID-19
Alene flyrejsen til og fra Dubai er risikobetonet.
Undersøgelser har siden pandemiens begyndelse forsøgt at dokumentere smittefaren ved flyrejserne. Konklusionerne er ikke entydige, men flere enkeltstående flyafgange er blevet analyseret videnskabeligt.
På en enkelt syv en halv timer lang flyvning til Irland i sommeren blev 13 ud af 49 passagerer fx smittet med coronavirus.

Orange sæder viser ombordværende passagerer, der efterfølgende fik konstateret COVID-19. De gullige sæder er blevet testet, men uden spor efter virussen, grå er ikke blevet testet og blå er ledige sæder. Kun 17 procent af de 283 sæder i flyet var besat. Størstedelen bar mundbind ombord.
I Irland spredte de 13 passagerer smitten til yderligere 46 personer.
Tidligere undersøgelser har vist, at luftcirkulationen i et fly sikrer at passagerer længere væk end to sæder næppe bliver smittet med viruspartikler. Men konklusionerne er draget på baggrund af forsøg med andre vira end SARS-CoV-2.

Ny luft ledes konstant ind over hver stolerække i toppen af kabinen og ud igen ved bunden. Halvdelen af luften ledes ud af flyet, den anden filtreres under kabinen igennem et tæt filter og ledes sammen med ny frisk luft ind i kabinen igen.
Måske opstår en del af smitten allerede i lufthavnsområdet, lyder teorien bag den irske undersøgelse. I hvert fald tyder video fra Dubais lufthavn på, at flypassagererne ikke holder afstand.
Endelig er en del af forklaringen i Dubai formentlig kulturel.
Nyhedsbureauet AP mener, at eksplosionen i smittetilfælde skyldes Dubais status som en "fest-oase midt i pandemien". En forsker fra det amerikanske Rice University kalder Dubai for "det ultimative sted for håndtryk, kram og rygklap". Kort sagt: Alt det, vi ikke må i pandemien.
RESTRIKTIONER
3. Vaccinefokus legitimerer milde restriktioner

Tiltag som blokerede sæder i metroen skal holde Dubai coronavirusfri.
I modsætning til mange andre lande satser sheikdømmet benhårdt på at vaccinere sig ud af pandemien og holde igen med smittebremsende tiltag.
Ifølge myndighederne vaccinerer Dubai sin befolkning som den næsthurtigste nation efter Israel.
Emiraterne tilbyder uden beregning borgere den kinesiske vaccine Sinopharm, som i mange vestlige lande ikke kommer i betragtning pga. begrænset data. I Emiraterne hævder myndighederne, at vaccinen er 86 procent effektiv.
Meget tyder dog på, at vaccination ikke er nok til at begrænse smitten i den nuværende situation.
Sådan er Dubais smittekurve ud lige nu:

Fra 28. december til 24. januar er de daglige smittetilfælde i de Forenede Arabiske Emirater mere end tredoblet fra 1173 til 3527.
I Dubai har genåbningen været suppleret med en række smittebegrænsende tiltag, bl.a.:
- Krav om mundbind udendørs i det offentlige rum
- Temperaturtjek ved indgangen til fx hoteller
- Afspritning i helkropsterminaler
Restauranter, barer, hoteller og indkøbscentre bruger fx sprit og plexiglasplader til at reducere smittespredning. Men alt holder åbent.
Indtil nu har coronavirus i de Forenede Arabiske Emirater medført ca. 280.000 smittede og ca. 800 dødsfald.